Penzioneri u Sarajevu neće dobiti 100 KM pomoći ako imaju i jednu marku veću penziju od minimalne

Korisnici najnižih penzija koje su 424,43 KM u Kantonu Sarajevo sa oktobarskim penzijama su od Vlade Kantona Sarajevo dobili po 100 KM subvencije za grijanje, a takvih je blizu 40.000 KM.

Mnogi penzioneri, čije su penzije 425 KM, nadali su se će i oni od Vlade KS dobiti subvencije, ali to se nije dogodilo.

– Jučer je poštar mom ocu donio penziju. On je očekivao da će uz penziju dobiti od Kantona Sarajevo obećanih 100 KM. Međutim, 100 KM su dobili samo oni penzioneri koji primaju minimalnu penziju u iznosu 424,43, što mu je potvrdio poštar, dok penzioneri kao što je moj otac i masa njih koji su jučer primili 425,20 KM, što je za nekih 0,80 feninga više od minimalne penzije, nisu dobili navedenu pomoć Kantona Sarajevo.

Pa zar je moguće da nikom od nadležnih nije palo napamet i nije razmatrao tu razliku za oko 0,80 KM između minimalne penzije od 424,43 KM i penzije koja iznosi 425,20 KM?! I ovo ne navodim u ime svog oca, već u ime svih penzionera koji su u istoj situaciji – ogorčen je Ifet L.

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje su za Faktor kazali kako je od njih tražen spisak korisnika najnižih penzija u Federaciji, a koje su 424,43 KM.

– Subvencije su išle korisnicima minimalnih penzija i mi smo iz sistema izdvojili spisak tih ljudi. Sada, mogao se eventualno staviti neki raspon, ali uvijek bi bilo onih koji imaju koju marku iznad toga i bili bi nezadovoljni – rečeno je u Zavodu PIO FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79