Penzioneri u ZDK najavljuju proteste: Vlada nas ignoriše!

Foto: Nejro Alijević

Savez udruženja penzionera ZDK će organizirati proteste zbog toga što, kako navode, Vlada Federacije ignoriše njihov materijalni, ali i socijalni status. Uz upozorenja u vezi sa dramatičnim porastom smrtnosti penzionera u prva četiri mjeseca ove godine, traže više brige nadležnih u imunizaciji svog članstva, ali i uopće zdravstvenoj zaštiti. No, ključno je zakonom predvidjeno povećanje penzija.

Dramatičan porast smrtnosti među penzionerima na području ZDK. U prva četiri mjeseca ove godine umrlo ih je 1495, što je trostruko više nego u cijeloj 2019. godini. Najviše umrlih u najvećem udruženju u Zenici.

“Mi samo za četiri mjeseca ove godine imamo 550 umrlih, čitavu prošlu godinu smo imali 650 samo taj podatak dovoljno govori”, kazao je predsjednik UO Udruženja penzionera Grada Zenica Emin Sijerčić.

To su podaci samo o umrlim članovima udruženja, koja u ZDK okupljaju oko 70% od ukupnog broja penzionera. Sumnjaju da je razlog samo pandemija jer i bez te krize , zdravstvena zaštita im je teško dostupna. Lijekovi, oni njima najpotrebniji, preskupi su jer nisu na esencijalnim listama. A penzije nedostatne za preživljavanje, jer najveći broj njih ima one do 406 maraka. Krovni Savez u Federaciji tražio je razgovor sa premijerom o ovim problemima. Sve bilo dogovoreno, pa otkazano. Zato pripremaju mirne proteste sa konkretnim zahtjevima.

“Povećanje openzija, imunizacija penzionera,liječenje penzionera i esencijalna lista , to su pitanja koja najviše bole našu populaciju”, dodao je Mustafa Trakić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera ZDK-a.

“Slične aktivnosti već su pokrenula penzionerska udruženja u Tuzli i Goraždu. Kategorični su da trpe, pored ostalog i posljedice preuranjene odluke o prelasku na trezorsko poslovanje. Tvrde, nisu osjetili dobrobiti suficita Zavoda penzijskog osiguranja od oko 150 miliona, jer je taj novac završio u federalnom budžetu.

“Mi smo se već u nekoliko navrata obraćali i to argumentovano sa zahtjevima za izmjenu ovog Zakona koji penzionerima je donio samo jednu stvar koja je dobra to je da su penzije 5. u mjesecu i ništa više sadašnji penzioneri nemaju od toga”, dodao je Sijerčić.

“Došli smo u situaciju da su došle nove generacije za koje, rekao bih, povijest počinje od 1993. godine. Oni aposlutno ne žele da imaju razmišljanja, posebno oni koji su olako došli do dobrih mirovina, saberu se kada je vrijeme izbora, obećavaju sve moguće, a kada dođe praksa onda jednostavno smo prekriženi”, pojasnio je predsjednik Udruženja penzionera Općine Žepče, Vlado Marković.

Posljednje povećanje boda za obračun penzija odnosi se na buduće penzionere. U međuvremenu, u ime sadašnjih, njihova udruženja traže zakonom predviđena usklađenja penzija i zaustavljanje nekontrolisanog penzionisanja onih koji ne ispunjavaju uvjete.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79