Penzionerima će biti omogućeno da i dalje rade

Tek što je prošla godina od donošenja novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), Federalna vlada odlučila je izmijeniti tri ključna člana. Prijedlog o tome Vladi je dostavilo Ministarstvo rada i socijalne politike.

Prvo je zatražena izmjena člana 116. kojim je određeno da svi koji su otišli u penziju sa 65 godina života ili 40 godina staža ne mogu više raditi i primati penziju. Trenutno se čeka odluka Ustavnog suda FBiH o tom članu, nakon apelacije koju je podnio Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

Ratni staž

– Zbog te odredbe jedan broj ljudi koji su prije novog zakona imali i penziju i bili u radnom odnosu, morao je birati hoće li zamrznuti penziju ili će prestati raditi. Dunović apelacijom traži da penzioneri sa 40 godina staža ili 65 godina života mogu i dalje raditi – potvrđeno je za „Avaz“ iz nadležnog ministarstva.

Saznajemo da će izmjene Zakona obuhvatiti i član koji se odnosi na ratni staž. Stari zakon o PIO omogućavao je zaposlenim borcima da odu u penziju sa 40 godina staža bez obzira na godine života. Prema novom zakonu, Zavod PIO nema obavezu da računa u staž godine za koje nisu uplaćivani doprinosi, a to je slučaj i s vojnim stažom.

Tim se ljudima prema novom zakonu računa pola boda po godini provedenoj u ratu. Procjena udruženja boraca je da je time obezvrijeđeno njihovo učešće u ratu.

– Uvažili smo taj stav i predvidjeli povećanje s pola na jedan bod za ratni staž. Kako se svaka godina učešća u ratu duplo boduje, po tome će neko ko je bio u ratu četiri godine, , ako se izmjene prihvate, imati osam bodova – kazao je za „Avaz“ Kenan Spahić, pomoćnik u Ministarstvu.

Brisanje penala

Vladina je namjera da ove izmjene budu usvojene što prije.

– Spominju se i izmjene člana koji kaže da će onima koji odu u penziju prije nego što sakupe 40 godina staža osiguranja njihova primanja biti umanjena za četiri posto za svaku godinu koja nedostaje ako neko ranije ode u penziju. S obzirom na to da su ti „penali“ dosta visoki, postoje inicijative da se i to smanji. Tu se ide u izmjene samo kada je riječ o demobilisanim borcima. Njima će se izbiti ti penali – pojasnio je Spahić.

Supruge šehida i poginulih boraca i bez staža će dobiti penziju!

Kada je riječ o boračkoj populaciji, tu će biti još novina.

– Idemo u tom smjeru da se pogibija u ratu smatra kao povreda na radu. Dakle, udovice šehida i poginulih boraca moći će za njih dobivati penziju iako nisu imali staža – pojasnio je Spahić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79