Performans u Sarajevu: Gavrilo Princip “provozao” Franza Ferdinanda i Sofiju

Povodom obilježavanja 107. godišnjice Sarajevskog atentata, Turistička zajednica KS organizovala je performans koji je na svojevrsni način oživio glavne aktere atentata koji je 1914. godine donio velike promjene na svjetskoj političkoj sceni.

Tako su danas sarajevskim ulicama, kao i na mjestu atentata, prošetali Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija kao i sam Gavrilo Princip, a poznate likove iz sarajevske i balkanske historije utjelovili su mladi glumci Filip Radovanović, Deni Mešić i Fatima Kazazić Obad.
Kako su istakli organizatori događaja, cilj ovakvog performansa jeste promocija kako kulture, tako i bogate historije Bosne i Hercegovine. Događaj poput Sarajevskog atentata iz godine u godinu plijeni pažnju turista te se na ovaj način pokušava dodatno dočarati vrijeme u kojem se atentat dogodio.

Osim turista, obilježavanje godišnjice Sarajevskog atentata svake godine izaziva veliku pažnju i kod stanovnika glavnog grada BiH koji se također interesuju za likove koji su obilježili kako našu, tako i svjetsku historiju.

Projekt “Sarajevo Reborn” koji organizuje Turistička zajednica Kantona Sarajevo na simboličan način već nekoliko godina obilježava godišnjicu Sarajevskog atentata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79