Pet decenija nakon izgradnje Skenderija propada, a vlast ne zna šta učiniti s njom

Kulturno-sportski centar Skenderija je propadajući simbol Sarajeva. Prošle godine održana je panel-diskusija na kojoj su izneseni prijedlozi za rekonstrukciju i oživljavanje ovog kompleksa. Od tada nije bilo nikakvog konkretnog pomaka.


Panel-diskusiju “Novi život Skenderije” organizovali su Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine (AA BiH) i Vlada Kantona Sarajevo. Domaći, regionalni i strani stručnjaci, političari i građani dali su svoje prijedloge kako vratiti značaj ovom objektu, koji je imao do posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Međutim, od održavanja panel-diskusije do danas nije urađeno ništa da se neki od prijedloga pretoče u djelo. Iz Asocijacije arhitekata su nam kazali da u međuvremenu nisu imali komunikaciju s nadležnima u kantonalnoj vlasti, a upravo je ona vlasnik ovog objekta. O ovom pitanju s odgovornima nije razgovarao ni arhitekta i vlasnik autorskih prava za Skenderiju Džan Karajica koji je unuk jednog od projektanata ovog objekta Halida Muhasilovića.

“S ovom vlasti nemam o čemu da razgovaram, jer ću ispasti kao njihov sagovornik. Kada dođe druga, imat će moju punu saradnju. Do tada neka poštuju Zakon o zaštiti autorskih prava. Ja ću ga sigurno poštovati i koristiti”, rekao je Karajica za Klix.ba.

Do objavljivanja teksta od kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša nismo dobili odgovore na sljedeća pitanja: da li su poduzeti konkretni koraci kada je riječ o ovom objektu i šta je naprihvatljivije učiniti da bi Skenderija ponovo bila upotrebljiva.

Prošle godine je Skenderija svrstana među objekte brutalističke arhitekture u svijetu, što je inicijativa Njemačkog arhitektonskog muzeja za spašavanje brutalističkih djela. Prijedlog i materijal za inicijativu pripremila je Mejrema Zatrić u ime Asocijacije arhitekata.

Iz Muzeja su Skenderiju opisali kao “ekspresivnu” zgradu ispred koje se nalazi prostrani trg. Naglasili su da je smještena u centru grada tako da afirmira geografsku strukturu grada te da na simboličan i materijalan način ukazuje na to da pripada gradu.

I oni su upozorili da se kompleks nalazi u lošem stanju i da se njime loše upravlja. Podsjetili su da je kantonalna vlast 2018. razmatrala mogućnost da se on sruši. Dio kompleksa se urušio 2012. Srušio se krov Ledene dvorane usljed velikih količina snijega.

Međutim, Skenderija je i dalje izložena propadanju. Od završetka rata rekonstrukcija ovog pet decenija starog objekta, koji su zajedno s Muhasilovićem projektovali Živorad Janković i Ognjen Malkin, nije urađena niti se zna kakva će biti njegova sudbina. Izuzetak su samo obnovljeni Dom mladih i plato koji se nalaze u sklopu kompleksa prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79