Pet miliona stanovnika napustilo Balkan

Na panelu se govorilo i o odnosu Zapadnog Balkana i Europske unije, kao i o rješenjima za izazove kao što su migracije, nezaposlenost mladih i odljev kvalificiranih kadrova.

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je 21. 9 u Zagrebu da se Europa i Zapadni Balkan demografski mijenjaju, a da je iz regije u posljednjih sedam godina otišlo više od pet miliona građana, prenosi Beta. “Ove brojke su još i veće kada se radi o mladima. S obzirom da je 35% mladih u regiji nezaposleno (što je dvostruko veća stopa nezaposlenosti od one u EU), 62% njih želi da ode i radi u inozemstvu, podaci su Balkanskog Barometra za 2019. godinu. Ovo su alarmantne brojke za regiju”, rekla je Bregu na panelu ‘Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti’ koji je održan u sklopu godišnjeg izbornog kongresa Europske narodne stranke (EPP) u Zagrebu.

Ona je dodala da je regionalna suradnja smislena samo ako je krajnje odredište integracija u EU. “Trebamo nastaviti da zajednički radimo na povezivanju tržišta i ljudi, omogućavanju slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga u cijeloj regiji, unaprjeđivanju našeg obrazovnog sistema tako da zadovoljava potrebe tržišta rada, osnaživanju žena, uključivanju mladih u procese donošenja odluka, uključivanju socijalne dimenzije u naše aktivnosti i konačno otklanjanju prepreka u našoj regiji. Sve ovo i mnogo više, da omogućimo građanima da žele ostati, a onima koji su već otišli da se vrate i doprinesu razvoju naših društava. Jer šta je zemlja bez ljudi”, rekla je Bregu, navodi se u priopćenju Vijeća za regionalnu suradnju.

Na panelu se govorilo i o odnosu Zapadnog Balkana i Europske unije, kao i o rješenjima za izazove kao što su migracije, nezaposlenost mladih i odljev kvalificiranih kadrova. Pored Bregu, na panelu su sudjelovale članica Europskog parlamenta i kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju, te potpredsjednica Kluba zastupnika Europske narodne stranke Dubravka Šuica, zamjenica direktora Međunarodnog republikanskog instituta u Bosni i Hercegovini Amila Karačić i predsjednica Instituta Robert Schuman i žena Europske narodne stranke Doris Pack.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79