Pet osoba kažnjeno jer su vrijeđali policiju na Facebooku, kazne i do 900 KM

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Županije posavske su od januara prošle do 1. novembra ove godine izrekli prekršajne naloge za pet osoba zbog učinjenog prekršaja protiv javnog reda i mira. U svih pet slučajeva osobe su, kako nam je rečeno u ovoj policijskoj agenciji, vrijeđale i omalovažavale policijske službenike nakon ili u vezi s policijskim postupanjem.

Jedna od osoba protiv koje je podnesena prijava je E. K, koji je vrijeđao i omalovažavao policajca D. K. i to na Facebooku.

On je nakon pljačke bankomata UniCredit banke na svom profilu za policajca napisao: “Ovo je policajac Č…. (nadimak policijskog službenika) sa svojim narkomanima bio u akciji”.

– Drugi prekršitelj K. A. je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike M. A. i D. A. nakon njihove intervencije u ugostiteljskom objektu, nakon čega je napisao na Facebooku: “J… vas onaj tko vas šalje, samo za MUP Posavskog kantona, j….. se svi zajedno, eto kaže budi pametan, miran…”, objašnjavaju u MUP-u Posavskog kantona te ističu da su u svih pet slučajeva prekršitelji prijavljeni zbog učinjenog prekršaja za koji je predviđena kazna od 300 do 900 KM.

MUP Posavskog kantona je s primjenom ove prakse, za razliku od većine bh. policijskih agencija, počeo 2016. godine od kada se samo za vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika putem društvenih mreža izdaju prekršajni nalozi, što je prihvaćeno od prekršajnog odjela Općinskog suda u Orašju, prenosi Oslobođenje.

– Napominjemo da je bilo i prijava od građana koji su uznemiravani putem društvenih mreža, ali u tim prijavama, a nakon konsultacija s nadležnim sudom i tužiteljstvom, utvrđena su obilježja ugrožavanja sigurnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79