Pet razloga zašto su Nijemci šampioni u borbi protiv virusa SARS-CoV-2

Pet razloga zašto su Nijemci šampioni u borbi protiv virusa SARS-CoV-2


Njemačka je izgleda uspjela u prvoj fazi širenja epidemije koronavirusa da na vrijeme detektuje i liječi obolele. Broj umrlih u Njemačkoj je mnogo manji nego u drugim državama EU sa sličnim brojem zaraženih.

Od skoro 5.813 oboljelih u Njemačkoj preminulo je 13 pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti od COVID-19 mnogo manja nego u, na primjer, Francuskoj (127) i Španiji (292), prenosi Blic.

Također, zanimljivo je i da u SAD, gdje je manje zabilježeno slučajeva koronavirusa ima do 10 puta više umrlih.

Mnogi zdravstveni stručnjaci su istakli nekoliko razloga zašto je to tako.


Upozorenje iz Italije

Neki medicinski profesionalci i politički lideri rekli su posljednjih dana da će se broj zaraženih korona virusom i smrti njime izazvanih znatno povećati.

Kancelarka Angela Merkel je rekla da je moguće da se i do 70 posto stanovništva zarazi koronavirusom. Međutim, stručnjaci kažu da će Njemačka i u tom slučaju sigurno imati koristi od pripreme i drugih faktora.

Između ostalog, Njemačka je pažljivo posmatrala situaciju u Italiji gdje je najprije u Evropi izbila epidemija i odatle izvukla pouku.

“Imali smo sreće što je Italija prva pogođena država u Evropi, pa smo dobili upozorenje i imali neko vrijeme da se pripremimo za neizbježni dolazak virusa”, rekao je ljekar dr. Christoph Specht.

Kako je objasnio, vlasti su ubrzo ukinule neke velike događaje, izdale upozorenja javnosti o higijeni i uradile druge stvari kako bi usporile širenje.

“Bili smo sretni i zato što je relativno mali broj starijih ljudi inficiran, za razliku od Italije”, rekao je on.

Tako je Njemačka uvela zabrane i otkazivanja za događaje kojima prisustvuje više od 1.000 ljudi.
Zdravstveni sistem i stroga pravila higijene

Država lider Europske unije ima neke predispozicije za bolje rješavanje problema kao što je epidemija.

Njemačka ima široku mrežu regionalnih laboratorija i bila je u mogućnosti da uradi opsežno testiranje na koronavirus brže nego mnoge druge države. Ima jedan od najskupljih i najopsežnijih javnih zdravstvenih sistema na svijetu sa nacionalnim zdravstvenim osiguranjem obezbijeđenim za sve državljane.

Također se smatra da je Njemačka u vrhu po broju bolnica u odnosu na stanovništvo (oko 1.900 bolnica uz stanovništvo od 82 miliona).

Pored svoje mreže bolnica, zemlja je očigledno imala koristi i od stroge “Gesundheitsamt” strukture javnih zdravstvenih kancelarija koja vrši strogu kontrolu, sprovodeći pravila i propise o higijeni i zdravstvenoj zaštiti.

Postoji više od 300 zdravstvenih kancelarija širom zemlje, koje imaju značajan autoritet.

Šampioni u dijagnostici

– Mi u Njemačkoj smo na vrhu u smislu dijagnostike – rekao je za AP Kristijan Drosten, direktor Instituta za virologiju u Berlinu.

Drosten je rekao da u zemlji postoji gusta mreža nezavisnih laboratorija koja sprovodi testove na korona virus.

Za razliku od drugih država, gdje nacionalne laboratorije imaju monopol na testiranje, testovi u Njemačkoj mogu da se sprovode u privatim laboratorijama, što pomaže ljekarima da brzo odluče da li neko ima korona virus, ili obučnu prehladu, koja ima slične prve simptome.

– Druge države su možda i mjesece izgubile zbog ovoga – rekao je Drosten.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija