Pet stranaka traži izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore

Pet stranaka opozicije i vlasti, predvođene Demokratskom partijom socijalista Mila Ðukanovića podnijele su Skupštini Prijedlog o izglasavanju nepovjerenja vladi Dritana Abazovića, nakon što je u Podgorici potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pored DPS prijedlogu su se pridružile Socijaldemokratska partija (SDP), Liberalna partija (LP), partija Socijaldemokrata (SD) i Demokratska unija Albanaca (DUA) sa ukupno 36 poslanika.

Crnogorska skupština ima 80 poslanika, za izglasavanje nepovjerenja Abazovićevoj vladi je neophodan 41 glas, pa će ovoj grupi stranaka za prihvatanje njhove inicijative biti potrebna podrška još najmanje pet poslanika.

Kao razlog za podnošenje prijedloga o izglasavanju nepovjerenja vladi u zajedničkom saopštenju naveli su “izostanak rezultata vlade na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije virusa korona koja traje”.

Razlog je, navode, i ignorantsko postupanje premijera Abazovića koji je uprkos stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom stavio u prvi plan.

Stranke smatraju da je Abazović takvim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do, kako kažu, “nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende”.

Time je, ističu, Abazovićeva vlada izgubila legitimitet, pa je podnošenje inicijative za izglasavanje nepovjerenja izvršnoj vlasti neophodno.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79