Petar nestao prije 30 godina: Pronađen živ i zdrav u Španiji

 

Dubrovački pomorac Petar Marčinko (69) pronađen je u Španiji nakon 30 godina od njegovog nastanka.

Hrvatski mediji navode da je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska potvrdila pronalazak pomorcua koji se u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba već punih 30 godina vodi kao nestrao, uz napomenu kako se još 1992. godine iskrcao s broda “Dubrovnik”.

Do iskrcaja je došlo u luci Gijon na obali Biskajskog zaljeva, ali se Marčinku nakon dolaska u pokrajinu Asturias gubi svaki trag.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske navedeno je kako je Marčinko pronađen putem međunarodne policijske saradnje, piše Jutarnji list.

Kako je navode iz policije, porodica je obavještena o Marčinkovu pronalasku i potvrdi identiteta te će on biti izbrisan iz evidencije nestalih osoba. Javnosti su kao i Marčinkovim sumještanima u Čepikućama još uvijek ostali skriveni motivi njegova odlaska i ostanka u Španjolskoj preko 30 godina bez da se javio svojima ili se pak poželio vratiti doma.

Petar Marčinko je rođen 7. oktobru 1953. godine u Dubrovačkom primorju, u mjestu Čepikuće koje se nalazi na putu od Slanoga ka Ravnom te nije ni puna 2 kilometra udaljeno od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Mještani Dubrovačkog primorja se sjećaju Marčinka za kojeg kažu da je bio srednji od trojice braće i da su svi bili pomorci koji su plovili na brodovima dubrovačke Atlantske plovidbe.

Također, ne zna se ni gdje je Petrov mlađi brat Stijepo, osim da se iskrcao negdje u Kanadi i da je još živ, dok je najstariji brat Ante dočekao penziju te umro na jugu Hrvatske. Postoji i četvrti, najmlađi brat Nikola, ali o njemu nema detaljnijih informacija.

Mještani Čepikuća iz kojeg je Petar, za hrvatske medije prisjetili su se kako su ratnih dana, a pojedni su pričali da se Petar iskrcao kako ne bi išao u rat, kao i da je bježao od kamatara, dok su neki čak uz njega spominjali i crni scenarij.

Inače, na području hrvatske Dubrovačko-neretvanske županije do danas su zabilježene 454 prijave nestalih hrvatskih i stranih državljana. Među njima je 17 osoba nestalih tokom Domovinskog rata, ali još uvijek nije pronađeno 57 osoba, za kojima se još traga. Među njima se tada nalazilo i ime Petra Marčinka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79