Peter Handke, nobelovac koji je branio Miloševića i negirao genocid u Srebrenici

Austrijanac Peter Handke, nagrađen je jučer Nobelovom nagradom za književnost za 2019. godinu, što je izazvalo burne reakcije i žestoka negodovanja u Bosni i Hercegovini, ali i na Kosovu i u Hrvatskoj, ali i u nekim drugim zemljama. Nagrada će mu biti zvanično uručena u Stockholmu 10. decembra.

Kontroverznog austrijskog pisca prokomentarisao je Tobi Vogel iz Berlinskog savjeta za politiku demokratizacije, koji ga je opisao kao osobu koja poriče genocid.

S njim se slaže i pjesnik Kris Marej koji je na Twitteru napisao:

-Handke je 2006. prisustvovao sahrani bivšeg srpskog lidera i navodnog ratnog zločinca Slobodana Miloševića, figure koju je dugo hvalio iako je bio optužen za genocid.

Kosovski list Koha ditore je također komentarisao Nobelovu nagradu Handkeu, navodeći da je on “obožavalac Miloševića i negacionista”.

Handke je oštro kritiziran zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom ratova devedesetih na Balkanu i prosrpskih stajališta kojih se nikad nije odrekao, te kada je 2006. otišao na sahranu bivšeg srbijanskog predsjednika optuženog za zločine protiv čovječnosti i genocid Slobodana Miloševića, kojeg je posjetio i u haškom zatvoru, ali i 2005. godine svjedočio u korist odbrane “balkanskog kasapina” pred Haškim tribunalom.

U jesen 1995., nekoliko mjeseci poslije genocida u Srebrenici, otputovao je u Srbiju odakle je pisao o dojmovima s putovanja u kontroverznoj knjizi “Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Morave i Drine: Pravda za Srbiju”.

Britanski pisac Salman Rushdie kritizirao ga je jer je “više puta strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim”.

Početkom aprila 1999. sa početkom bombardovanja bivše Jugoslavije, Handke je otputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu i iščlanio se iz Кatoličke crkve. Od njemačkog ministra Rudolfa Šarpinga je zahtijevao da mu vrati sve njegove knjige.

-Oni koji su bombardovali i koji su ubili hiljade ljudi – oni ne pripadaju ni Evropi ni planeti Zemlji- poručio je pisac Peter Handke u intervjuu za RTS.

-Kroz svoje književne radove, nastale tokom boravka na ratištima bivše Jugoslavije i poslije njega, zatim posjete, druženja i podršku tvorcima i vođama srpske agresije Slobodanu Miloševiću i Radovanu Karadžiću, kao i u “sramotnom govoru na sahrani bivšeg jugoslovenskog predsednika Miloševića”, Handkeovi protivnici tvrde da je utjecajni austrijski pisac stao na stranu srpskog nacionalizma i ekstremizma i tako podržao “sve srpske zločine i razaranja”.

Handke je 2006. godine prisustvovao Miloševićevoj sahrani.

-Takozvani svijet nije svijet. Ja ne znam istinu, ali gledam, slušam, osjećam, sjećam se, pitam se. Zbog toga sam danas ovdje, sa Jugoslavijom, sa Srbijom i sa Slobodanom Miloševićem- rekao je tada Handke.

Proglašen je počasnim građaninom Beograda i postao  je član Srpske  akademije nauka i umjetnosti (SANU).

Kada je 2014.  godine došao u Oslo po Ibsen nagradu, dočekali su ga protesti. Na  transparentu je pisalo da Handke “negira genocid”.

Peter Handke rodio se 6. decembra 1942. godine u koruškom mjestu Griffenu, u Austriji. Majka Maria, bila je pripadnica slovenske manjine, a otac njemački vojnik kojega je upoznao tek u odrasloj dobi. On i njegova braća odrasli su s majkom i očuhom, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79