Petero optuženih: Ko su advokati optuženih u slučaju “Dženan Memić”?

rmin Gačanović, Nina Kisić, Goran Dragović, Kadrija Kolić i Selman Zijadić su advokati optuženih u slučaju “Dženan Memić”.

Gačanović je advokat prvooptuženog Hasana Dupovca, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo. Kisić je advokatica Zijada Mutapa, oca Alise Ramić, koja je bila s Memićem u noći 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj aleji, kada je on stradao. Dragović je advokat Alise Ramić.

Kolić je advokat Josipa Barića, također pripadnika sarajevske policije, dok je Zijadić advokat Muamera Ožegovića, recepcionera hotela Crystal, koji se nalazi u blizini mjesta gdje je Memić stradao, a koji je radio u noći kada se to desilo.

Ermin Gačanović

Gačanović je do slučaja “Memić” bio advokat u dva predmeta koji su izazvali veću pažnju javnosti.

Bio je advokat Denisa Smajlovića, oca Nadin Smajlović, čija porodica tvrdi da joj je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uskratio liječenje. On je zastupao Smajlovića u pravnom sporu koji je uslijedio nakon što su iz KCUS-a saopćili da je pištoljem prijetio njihovim uposlenicima.

Branio je i Elvira Hajdarevića, kojeg je Kantonalni sud u Sarajevu u junu ove godine osudio na 11 godina zbog prošlogodišnjeg ubistva žene J. K. u Vogošći. Ubio ju je na radnom mjestu.

Ermin Gačanović

Nina Kisić

Kisić je advokatica osuđenog ratnog zločinca Vinka Martinovića Štele. Zastupala ga je pred Sudom Bosne i Hercegovine, a nakon što je u augustu ove godine uhapšen u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je jer Hvatska traži njegovo izručenje, a nakon što ga je sud ove zemlje osudio na 10 godina zatvora zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. u Mostaru.

Kisić i Dragović bili su apelanti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine tražeći ocjenu ustavnosti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i zabrani kretanja tokom pandemije koronavirusa. Sud je u decembru prošle godine presudio da se ovim epidemiološkim mjerama krše ljudska prava.

Sudije su konstatovale da su načinom na koji su donesene ove mjere prekršena ljudska prava. Zaključili su da su u donošenju odluka zaobiđene zakonodavna i izvršna vlast.

Goran Dragović

Među Dragovićevim branjenicima je i jedan od najozloglašenijih kriminalaca na ovim prostorima Darko Elez, koji se trenutno nalazi u pritvoru. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Eleza za zločine iz 2018. i 2019. Jedan je od optuženih u predmetu “Lutka”. Riječ je o optužnici za više krivičnih djela kojima je stečena imovinska korist u novcu, materijalnim dobrima ili nekom drugom obliku. Optuženi se terete i za ubistva.

Dragović je zajedno s Kisić zastupao i Fahrudina Ramića, supruga Alise Ramić, i to nakon što je u junu ove godine uhapšen. Uhapšen je nakon što je navodno uputio prijeteće poruke Murizu Memiću, ocu stradalog Dženana. Nedugo poslije je pušten iz pritvora.

Kadrija Kolić

Kolić je najpoznatiji javnosti od spomenutih advokata. Jedno vrijeme bio je advokat Semira Rastodera, koji je bio optužen da je 2014. u Sarajevu automobilom usmrtio Havu Šljivić-Dovadžiju.

Bio je angažovan u predmetu “Silos”, u kojem je osuđeno osam ratnih političkih, vojnih i policijskih rukovodilaca Općine Hadžići na ukupno 60 godina zatvora.

Advokat je i suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka, koji je jedan od optuženih u predmetu “Respiratori”.

Selman Zijadić

Zijadić je branio više osoba koje su bile optužene za teška krivična djela.

Zastupao je Igora Buzova, koji je priznao krivicu, tj. da je pomogao Amelu Sejfoviću da pobjegne iz Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu. Sejfović je ranije osuđen na 14 godina zatvora zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži i ubistva bicikliste 2015. Zbog bijega iz zatvora osuđen je na 10 godina.

Njegov branjenik bio je i Sabrija Avdagić, koji je pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo također priznao krivicu da je bio dio “duhanske mafije”. Avdagić se teretio za organizovani kriminal, krađu i razbojništva.

Zijadić je branio i Murisa Hodžića, koji je sredinom prošle godine također priznao krivicu za paljenje automobila Golf 7 u vlasništvu Mine Mateljan u sarajevskom naselju Dobrinja. Time je pristao na jednogodišnji zatvor. Njegova djevojka Naida Karić je za ovo krivično djelo osuđena na pola godine zatvora.

I Timur Jusić je 2017. priznao da je skrivio nesreću iz 6. aprila 2016. u kojoj je stradao 65-godišnji vlasnik sarajevskog kafića “London” Mersad Koštrebić. Jusić, kojeg je branio Zijadić, je terencem Volkswagen Touareg udario Koštrebića. Priznanjem krivice osuđen je na jednogodišnji zatvor.

Zijadić je bio advokat i Mehdiju Muhoviću, koji je 2012. osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva tri državljanina Srbije Slobodana Vitezovića, Vidosava Dikovića i Zorice Mandić 2009. na Ilidži. Ovo teško krivično djelo počinjeno je iz koristoljublja. Ubijeni su došli u Sarajevo radi isplate novčanog duga koji je Muhović imao.

Hronologija slučaja “Memić”

Porodica Memić i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget ukazivali su na to da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo, čija je tada glavna tužiteljica bila Dalida Burzić, prvobitno stradanje istraživalo kao ubistvo, a da su ga potom okvalifikovali kao saobraćajnu nesreću.

Memići i Feraget, uvjereni da je Dženan ubijen, insistiraju da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo. Međutim, kantonalno tužilaštvo je to tretiralo kao saobraćajnu nesreću, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana, a onda je uslijedila pravna trakavica.

Prije presuda Kantonalnog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ad hoc tijelo Skupštine Kantona Sarajevo je 2017. utvrdilo da su se desili, kako je navedeno, brojni propusti u istrazi ovog slučaja. Tadašnji predsjednik skupštinske Komisije za sigurnost i u to vrijeme zastupnik vladajuće SDA Elvedin Okerić je naglašavao da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo vršilo pritisak na rad ovog tijela. Formiranje ove komisije je inicirala zastupnica opozicionog SDP-a Segmedina Srna.

Kantonalni sud je dva puta izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima. Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, da bi onda i on 27. jula ove godine donio oslobađajuću presudu.

Sud Bosne i Hercegovine je 21. jula potvrdio optužnicu protiv pet osoba koje državno tužilaštvo tereti za organizovani kriminal u cilju prikrivanja dokaza o tome kako je Dženan Memić stradao. Optuženi su Alisa Ramić, njen otac Zijad Mutap, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela Crystal, koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, Muamer Ožegović.

Suđenje pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je 7. oktobra, a jučer je svim optuženima ukinuta zabrana napuštanja prebivališta i nisu više obavezni javljati se policijskoj stanici. I dalje im je zabranjeno da međusobno komuniciraju, kao i da komuniciraju sa svjedocima u ovom predmetu.

Danas nastavak suđenja u slučaju “Dženan Memić”: Svjedočenje Muriza Memića

Memići i Feraget tvrde da Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti. Među najodgovornijim za to ističu i Dalidu Burzić, koja je u međuvremenu postala sutkinja državnog suda. Oštro kritikuju i rad aktuelne glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije, a kritike nisu izostale ni tokom ovosedmičnog razmatranja rada tužilaštva na nedavnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79