Peticiju za usvajanje zakona o istopolnom partnerstvu u Srbiji potpisalo je već 6.500 ljudi, ali može li ona išta da promjeni

Peticija za usvajanje Zakona o građanskom partnerstvu, čiji je cilj da apeluje na nadležne da postoji potreba zakonskog regulisanja statusa istopolnih zajednica u Srbiji, ima već više od 6.500 potpisa, a aktivna je od početka Nedelje Ponosa, piše Noizz.rs.

“Bićemo uporni dok se zakon o istopolnim partnerstvima ne usvoji. Plan nam je da poguramo vlast ka tome i skrenemo im pažnju da nam je neophodno da reaguju. Prijedlog zakona je već napravljen i novija je verzija sličnog predloga Zakona o istopolnim partnerstvima iz 2010. godine, samo što se novi zove Zakon o građanskim partnerstvima”.

Šta se peticijom postiže i da li uopšte išta?

Pravnica Katarina Golubović nam je detaljno objasnila kako zapravo funkcioniše dalje proslijeđivanje peticije nakon prikupljanja potpisa i može li nešto da se postigne jednom kada se ona preda u ruke nadležnih.

“Ne postoji nikakva zakonska regulativa kada je u pitanju podnošenje peticije. Peticija se svodi na ustavno pravo građana. Nekada su ih određene institucije regulisale kroz svoje interne akte poput Narodne skupštine, pa smo mi dugo imali čak i poseban odbor za peticije, predstavnike građana u okviru skupštine, čije su inicijative bile razmatrane na određenim sednicama. Onda se dogodila transformacija tog odbora u više njih koji su odlučivali o pitanjima samo u okviru svojih nadležnosti”, priča nam Katarina.

Dakle, sve što se bude dalje događalo sa peticijom za usvajanje Zakona o građanskom partnerstvu nakon skupljanja potpisa zavisi isključivo od nadležnih i nema garancije da će je oni uvažiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79