Petočlanoj porodici Somun sanirana kuća, pomoć dobilo još pet porodica

Kroz projekat porodicama omogućena sanacija najoštećenijih dijelova kuća, a za ove radove općina Stari Grad izdvojila je oko 24.000 konvertibilnih maraka.

Proteklih mjeseci u Starom Gradu sanirano je šest stambenih jedinica socijalno ugroženim porodicama iz ove općine. Riječ je o projektu koji pomaže trajno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva u Starom Gradu, kroz sanaciju individualnih stambenih objekata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kroz ovaj projekat porodicama je omogućena sanacija najoštećenijih dijelova kuća, a za ove radove općina Stari Grad izdvojila je oko 24.000 konvertibilnih maraka.

Jedan od prioriteta općine bila je petočlana porodica Esnafa Somuna. Esnaf i njegova supruga Almedina imaju tri kćerke Amnu, Ajlu i Eminu, a u prodici je samo Esnaf zaposlen. Njih petoro su živjeli u maloj neuslovnoj kući na Hladivodama. Kako je ispričala Almedina, u kući žive već dvanaest godina, od 2007. godine.

“Te godine su nam bile najteže. Živjeli smo na nezavršenom spratu sa naše dvije djevojčice koje su tada imale tri i četiri godine. Uspjeli smo nekako da jednim dijelom ‘pokrijemo’ kuću i to je tako stajalo sve do sada”, ispričala je Almedina.

Kaže da su se obratili općini da im pomogne u sanaciji krovne konstrukcije koja je s godinama potpuno uništena. Oštećenja su bila tolika da je ova porodica strahovala ne samo od snijega, nego i od jačih udara vjetra vjetra, jer bi mogli dovesti do urušavanja i onog najgoreg. Danas su ti problemi iza njih zahvaljujući pomoći općine Stari Grad i donaciji građevinskog materijala kojim su sebi osigurali bolji dom.

“Zahvaljujući donaciji, uspjeli smo svojim radom izgraditi novi krov, a i završiti još dvije sobe. Šta drugo da kažem nego da smo beskrajno sretni i zahvalni Općini i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću jer su nam pomogli da više ne živimo u strahu od najgoreg”, kazala je.

Najviše se raduju Amna, Ajla i Emina koje su kazale da im najviše znači što će od sada imati svoje sobe za učenje.

U sklopu ovog projekta pomoć je stigla i na Mošćanicu, braći Midhatu i Mirsadu Plavčiću iz ulice Sarajevskih gazija. Ova dva brata također žive bez ikakvih primanja, u vrlo neuslovnoj porodičnoj kući, te je općina, putem Službe za investicije i komunalne poslove, angažovala firmu koja im je izvršila sanaciju krovne konstrukcije i postavila nove oluke.

Ni braća Plavčić nisu krila zadovoljstvo urađenim poslom.

“Godinama sam radio na pijaci. Međutim, posljednjih godina sam obolio, imao tešku operaciju, a pored toga imam i dijabetes. Zaista smo u teškoj situaciji i nismo ovo mogli sami uraditi”, kazao je Mithat, te dodao da je krov bio toliko loš da je u većini prostorija prokišnjavalo.

U kući živi i stariji brat Mirsad, sa dvoje djece.

“Nakon 34 godine radnog staža, dobio sam otkaz kao tehnološki višak. Od tada se naš život svodi na puko preživljavanje. Tek krajem godine ispunjavam uslove za penziju i nadam se da će tad biti bar malo bolje”, ispričao je Mirsad.

Kako je kazao, krov je još u ratu stradao i godinama su ga popravljali, ali na kraju više ni to nije bilo moguće.

“Krovne grede su počele su da pucaju, plašili smo se da će se sve srušiti. Sretni smo što je sada sve napravljeno i što mirno spavamo”, dodao je Mirsad.

Osim ovih porodica, u proteklom periodu sanirana su još četiri kuće u Starom Gradu, i to porodicama Hodžić, Duraković, Karalija i Softić. U zavisnosti od potreba koje su iskazane, u ovim stambenim jedinicama urađena je zamjena stolarije, sanacija kupatila, stropnih konstrukcija i drugo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79