Petorica policijskih službenika nagrađena radi rasvjetljavanja ubistva kolega Šehovića i Vujinovića

Petorici policijskih službenika, članovima ovog tima, bit će uručeni zlatne policijske značke i pištolji s posvetom, dok će član tima, državni službenik, biti nagrađen ručnim satom s posvetom

Nagrađen je posebni istražni tim Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), formiran radi rasvjetljavanja ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, saopćeno je iz te uprave.

Petorici policijskih službenika, članovima ovog tima, bit će uručeni zlatne policijske značke i pištolji s posvetom, dok će član tima, državni službenik, biti nagrađen ručnim satom s posvetom.

– Kao što je u svojim javnim istupima vrlo često naglašavao, policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, generalni inspektor policije Nusret Selimović, odmah je po preuzimanju ove funkcije, kao jedan od apsolutnih prioriteta u radu Uprave postavio intenziviranje rada na preduzimanju svih neophodnih mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela teškog ubistva policijskih službenika Šehović Adisa i Vujinović Davora te identifikaciji i pronalasku izvršilaca ovog gnusnog zločina – citat je iz saopćenja.

S tim u vezi, formiran je poseban tim istražitelja Uprave policije, koji je pod direktnim nadzorom postupajućih tužitelja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i u saradnji s drugim domaćim i međunarodnim policijskim agencijama i institucijama, poduzimao neophodne istražne i druge aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju tog teškog krivičnog djela.

Službenici Uprave policije, koji su bili članovi posebnog istražnog tima, tom prilikom su ispoljili visok stepen profesionalizma, lične hrabrosti, kreativnosti, samoinicijativnosti, odgovornosti i stručne sposobnosti tokom provođenja ove izuzetno zahtjevne i složene istrage te su na taj način dali nemjerljiv i izuzetan doprinos rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnog djela te identifikaciji počinilaca.

– Zbog svega navedenog, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je putem Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo podnijela inicijativu Vladi Kantona za dodjelu novčane nagrade za pet policijskih i jednog državnog službenika Uprave policije. Vlada je prihvatila inicijativu i svojim zaključkom zadužila Upravu policije da isplati novčane nagrade članovima posebnog istražnog tima. Osim novčanih nagrada, u skladu sa Pravilnikom o priznanjima, pohvalama i nagradama organizacionim jedinicama i uposlenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije, policijski komesar je donio rješenja o dodjeli pojedinačnih priznanja i nagrada te će policijskim službenicima, članovima navedenog tima, biti dodijeljene zlatne policijske značke i pištolji sa posvetom, dok će državnom službeniku biti dodijeljen ručni sat sa posvetom za doprinos u uspješnoj realizaciji ovog složenog zadatka. Ovo je samo jedan od primjera pravilne procjene i opredjeljenja menadžmenta Uprave policije, koji je uz nesebično, profesionalno i požrtvovano djelovanje angažovanih istražitelja, doveo do konačnog rasvjetljavanja ovog teškog zločina – navedeno je iz Uprave.

Šehović i Vujinović: Brutalno likvidirani na dužnosti

U tom smislu, istaknuto je dalje u saopćenju, policijski komesar ponovo naglašava ličnu, ali i institucionalnu opredijeljenost da u budućem radu i djelovanju policija ostane potpuno nezavisna, sposobna da se odupre svim vrstama negativnih uticaja i pritisaka, svakodnevno jačajući vlastiti profesionalizam, posebno fokusirana na krivična djela organizovanog kriminala i korupcije, što će zasigurno omogućiti stvaranje povoljnijeg sigurnosnog ambijenta, kako u Kantonu Sarajevo, tako i u cijeloj državi piše Fokus.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79