Petritsch: EU neće dopustiti Republiku Srpsku na Kosovu, imamo veoma loše iskustvo

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch kazao je da EU traži osnivanje Zajednice općina sa srpskom većinom koja nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast i nije tip Republike Srpske, koja je po njemu vrlo loš primjer.

“Svi su, naravno, za to da postoji udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast, koja nije vrsta RS-a. Mi to ne želimo. Imamo veoma loše iskustvo. Bio sam visoki predstavnik u BiH i znam kako je teško nositi se sa RS-om”, rekao je Petrisch i dodao da je međunarodna zajednica apsolutno protiv takvog modela.

Opisao je francusko-njemački prijedlog za pitanje Kosova kao međukorak prema međusobnom priznanju Kosova i Srbije. Naveo je da je evropski put Srbije uvjetovan priznanjem Kosova te je ujedno pozvao premijera Kurtija i predsjednika Vučića da konačno donesu političku odluku o podršci i provedbi njemačko-francuskog prijedloga.

Petritsch je rekao da kroz prijedlog EU želi ubrzati pregovore s Beogradom, ali u isto vrijeme pogurati zahtjev Prištine za članstvo u EU.

Na pitanje da li vjeruje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će odobriti cijeli paket njemačko-francuskog prijedloga, Petrisch je istakao da je to teška odluka za svakog srpskog političara.

“Znate da Vučić ima veliku opoziciju u svojoj zemlji. Pratili smo nerede u Skupštini Srbije i to nisu baš dobri znaci. Ali mislim i vraćam se na ono što sam ranije rekao, politička hrabrost je danas važna. Sada treba da vidimo Vučića, koji ima ogromnu većinu u zemlji, da izađe i kaže koliko god da je teško – uradit ćemo ovo”, rekao je Petrisch za Gazzetu Express.

Kada je riječ o Zajednici srpskih opština, Petrisch ukazuje da će ona biti dio suverene države Kosovo, koja ima pred sobom ispunjenje te obaveze preuzete prije 10 godina.

Petrisch je istakao da pravoslavna crkva i manastiri igraju važnu ulogu u životu i životu svih Srba i Prištinu treba savjetovati da ozbiljno shvati ovo pitanje.

“Posjetio sam Dečane i oca Savu, koji je otvoren i koji je tokom rata bio jedan od rijetkih Srba na Kosovu koji je razgovarao i nastavio da ima kontakte sa kosovskim Albancima. On naravno kaže da treba da postoji poseban status za pravoslavne manastire i crkve na Kosovu, a to je ono što i ja kažem”, dodao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79