Pezić: 10 razloga zašto ja neću slaviti Novu godinu

U trenutku kada sa svih strana stižu upozorenja i apeli da predstojeće praznike treba dočekati kod kuće u što užem krugu ljudi, sve je više poziva da se Nova godina dočeka na uobičajen način – u masi i uz muziku.

Nova naredba Kriznog štaba: Nema organiziranog slavlja Nove godine

Elvedi Pezić na svom Facebook profilu, iznio je razloge što neće slaviti Novu godinu. Ovo su njegovih 10 razloga.

1- Zato što se nova godina vezuje za rođenje Isa'a, tj. krščanstvo. Mi ne proslavljamo i ne obilježavamo rođenje Muhammeda, sallallahu alejhi ve selam, a kamo li da obilježavamo rođenje Isusa, alejhis-selam.

2- Zato što je u tome jasno slijeđenje i oponašanje drugih naroda u vjeri, ideologiji, običajima i praznicima. A oponašanje drugih naroda nama je strogo zabranjeno.

3- Zbog grijeha koji se čine tu noć: alkohol, muzika, droga i nemoral.

4- Zbog toga što je to gubljenja vremena.

5- Zbog toga što ne želim da budem dio društva koje javno čini grijehe, i na taj način priziva srdžbu Gospodara, niti želim da to podržim na bilo koji način.

6- Zato što ne želim da budem nezahvalan Allahu. Čineći grijehe u toj noći definitivno ljudi su nezahvalni Gospodaru, Koji im je podario sve blagodati.

7- Zato što ne želim da svoj imetak trošim na haram način.

8- Zbog rana koje još nisu zacijelile a koje smo zadobili od onih koji obilježavaju tu novu godinu.

9- Zato što to nije tradicija mojih predaka.

10- Zato što od toga nema niti jedna korist.

Ovo su razlozi zbog kojih ja ne obilježavam niti slavim novu godinu. Nikoga ne obavezujem da se slaže sa ovim razlozima. Svako može na svome profilu napisati razloge zašto će to činiti ili ne.

(Priredio: Pezić Elvedin)


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79