Pij i ubij, kockaj i propadni, al’ nemoj pušiti!

Piše: Rasim BELKO

U situaciji kada mafija ima državu, a građani okupatora njihove sudbine, u zemlj sa million problema po glavi stanovnika, u kojoj političari kradu i progone one koji ih na vlast dovode, neko se sjetio da je najvažniji zadatak zakonodavne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine zabraniti pušenje u restoranima, na javnom mjestu…

Neoliberalna vlast sačinjena od političkih prostitutki s mafijaškim potpisom, pozicajući se na suzbijanje diskriminacije nepušača, odlučila je uništiti duhansku industriju, a diskriminirati pušače.

Opet smo na onom nivou kada nas vlastodršci koji su stotine hiljada ljudi ostavili bez posla, rasturili nekadašnje gigante, protjerali veliki broj mladih, pogasili sela, razbili privredu, ubili planine, od puteva napravili drumove i sad nas oni uvjeravaju da brinu više za naše zdravlje nego mi sami.

Istina je da je duhan štetan po zdravlje pušača i okoline, ali je još veća istina da je izuzetno veliki broj onih koji konzumiraju duhan i da im uskraćivanje tog zadovoljstva u restoranima neće promijeniti svakodnevnu naviku.

Jedna veća istina krije se iza onoga što nam nisu rekli kada su nas ubjeđivali da je zabrana pušenja u restoranima dobra. Iza nje sasvim sigurno stoje lobiji koji zastupaju proizvođače elektronskih i sličnih cigareta, duhana za žvakanje i šmrkanje, pa će na ovaj način samo ta grana duhanske industrije profitirati.

S druge strane niko od federalnih zakonodavaca nije se zapitao šta će biti sa ionako urušenim ugostiteljskim sektorom. Da li zaista vjeruju da će vlasnici ugostiteljskih objekata tjerati svoje goste jer su oni konzumenti duhana. Naravno da neće i da ne trebaju, jer nikakva vlas im neće namiriti štetu koju će pretpriti.

Svjestan sam da u ovoj državi postoje kojekakvi dušebrižnici kojima se ovaj tekst neće svidjeti, ali na njihvoe opaske postoji savršen odgovor – ko ih i zašto finansira?

Jer, tamo gdje sam nepoželjan zbog svojih nezdravih navika neću ni ići, a moj novac otići će tamo gdje mogu uživati svoje pravo, ma koliko mi vlast to pravo osporavala.

Pitam se šta to naša vlast muti kada nam brani pušenje cigareta, a ostavlja mogućnost da zadimimo sve oko sebe otrovom nargile. Ko je bio u tim nargilhanama zna da niko ne može izaći a da ne miriše na onaj “ibrik” iz kojek klokoće dim nargile.

Ni nargila ni cigarete ne ubijaju toliko direktno kao što to radi alkohol. Najčešći ili jedan od najčešćih uzroka smrtnosti na bh, ali i cestama regije je vožnja pod dejstvom alkohola. Nesreće su izazvali i naši političari nakon “lokanja” po restoranima.

I to neće biti zabranjeno. Jer, što bi naša vlast ukinula ključni uzrok nesreća u saobraćaju, kada je lakše da glume evropljane provodeći silu nad duhandžijama.

Tako ćemo ubuduće u kafanama, restoranima i drugim ugostiteljskim objektia imati zabranu pušenja i svu slobodu konzumacije alkohola. Nepušaći napijeni i oslobođeni duhanskog dima sjedat će za volan i pretvarati se u potencijalne ubice onih koji “luk nisu ni jeli ni mirisali”.

Dvije pošasti koje potpuno ulaze u zonu potrebnih zabrana ostaju netaknute. Droga i kocka ubijaju našu mladost i starost, tjeraju ih u siromaštvu, depresiju i šta sve ne. I dok je konzumacija droge uslovno zabranjena, a faktički dozvoljena jer je ima na svakom čošku, kladioničarska aktivnost je svima omogućena.

U kladionice ulaze djeca i odrasli, zbog kladionica pucaju porodice, nastaju društveni problemi, sve do fatalnih ishoda poput samoubistva onih koji najdublje zaglave u tome.

I sve je to nedovoljno. Trebalo je istjerati pušače iz restorana i naša vlast za nečiji račun je to učinila. Nemam nikakve dvojbe da će i računi zakonodavaca federalaca biti popravljeni.

Ostalo je još da vidimo Dom naroda, zaštitnike vitalnih interesa naših naroda. Posrnu li i oni samo ćemo dobiti potvrdu da je ovdje narod potrošna roba pohlepnih vlastodržaca.

Političko prostituisanje se nastavlja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79