Pijanim pješacima kazna i do 1.000 maraka!

U Republici Srpskoj i Kantonu Sarajevo predviđene su kazne za pješake koji se kreću ulicom u alkoholiziranom stanju. U ostatku BiH, prema Zakonu o saobraćaju, nije propisano kako policija treba da postupi ukoliko primijeti pijane osobe pored ceste.

Jasan zakon

Policija u Zvorniku uhapsila je prije nekoliko dana 69-godišnjeg pješaka Šemsu B., koji je imao čak 4,46 promila alkohola u krvi. Kako su naveli iz Policijske stanice Kozluk, uhapšeni je u policiji zadržan do otrežnjenja.

Ovaj Zvorničanin rekorder je kad je u pitanju pješak kod koga je policija utvrdila nivo alkohola u krvi, piše Avaz.

Prethodni rekord, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, držao je Prijedorčanin koji je, kad ga je policija uhvatila 2017., imao čak 4,17 promila alkohola.

Prije nekoliko godina, policija u Zvorniku evidentirala je, također, dvojicu pješaka, koji su stradali u saobraćajnim nesrećama, a kod kojih je ustanovljeno da su imali 4,11, odnosno 3,85 promila alkohola u krvi.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da zakon predviđa kaznu pješacima kod kojih se ustanovi više od 0,8 promila alkohola, ali i onima koji su pod utjecajem opojnih sredstava.

– Kazna za pijane pješake je od 100 do 300 maraka – kaže Radović.

Uzrokuju nesreće

Prema njegovim riječima, pijani pješaci često uzrokuju saobraćajne nesreće.

– Bilo je, nažalost, slučajeva gdje su pijani pješaci ležali na cesti pa ih vozači nisu mogli na vrijeme primijetiti. Zbog toga je dolazilo do nesreća – dodao je Radović.

U Kantonu Sarajevo, prema Zakonu o uređenju saobraćaja, kazna za pijanog pješaka koji je kriv za nesreću je od 300 do 1.000 maraka.

– Do sada nismo imali slučaj da smo nekog pješaka zbog pijanog stanja priveli u MUP ili mu napisali kaznu. Jedan alkoholizirani pješak učestvovao je prošle godine u saobraćajnoj nesreći. Imao je 2,26 promila alkohola u krvi – kazao nam je Elvedin Mahmutović, pomoćnik komandira Saobraćajne policije KS.

Dug 18.235 KM

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), pješaci u alkoholiziranom stanju napravili su tokom 2017. dug za kazne od 18.235 KM, a godinu ranije taj iznos bio je 26.685 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79