Piletina uskoro drastično poskupljuje u BiH!

rađani Bosne i Hercegovine uskoro mogu očekivati poskupljenje piletine i proizvoda od pilećeg mesa.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba danas je potvrdio potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara u BiH Edin Jabandžić.

“Poskupljenje je neminovno. Kada će se desiti još sa sigurnošću ne možemo potvrditi. Cijene piletine i proizvoda od pilećeg mesa će poskupiti od 10 do 20 posto”, potvrdio je Edin Jabandžić.

To znači da će sada kilogram fileta mjesto osam KM koštati između 8,8 i 9,6 maraka.

Jabandžić objašnjava razloge za ovo poskupljenje koje će, nema sumnje, biti novi udar na standard bh. građana koji su zbog prihvatljivih cijena od mesa najviše kupovali upravo ono pileće.

“Drastično su skočile cijene hrane na međunarodnim berzama. Cijena pšenice na svjetskom tržištu poskupila je za 55 posto”, dodao je potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara u BiH.

Država BiH ne može da utječe na poskupljenje, u ovom slučaju, piletine i proizvoda od pilećeg mesa.

“Cijenu pilećeg mesa diktiraju europski i svjetski tokovi. Ono što država može uraditi jeste da subvencionira i finansijski pomogne proizvođačima”, dodao je Jabandžić.

U vrijeme pandemije, država nije pomogla na adekvatan način proizvođačima pilećeg mesa.

“Nijedan od pet-šest vodećih proizvođača pilećeg mesa u BiH nije dobio nikakvu pomoć od države. U FBiH su subvencionirali one kompanije koje barem 30 posto svojih proizvoda izvoze. Kao, razlog je da se potakne izvoz”, kazao je Jabandžić.

Prozvođači pilećeg mesa su se u ovim turbulentnim vremenima snalazili samo kako znaju i umiju.

“Kada je država proglasila stanje prirodne nesreće u martu 2020. godine, na snagu je stupio moratorij na cijene. Nismo dobili nikakve subvencije, a cijene hrane, transporta i ostalog su porasle. Snalazili smo se kako znamo i možemo”, naglasio je Jabandžić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79