Pipadnik FUP-a u Bihaću osuđen za zloupotrebu položaja

Presudom Kantonalnog suda u Bihaću danas je Besim Dervišević, šef Detašmana Bihać Federalne uprave policije pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog krivičnih djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1 KZ FBiH i Krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1 KZ FBiH, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Naime, osuđeni je u drugoj polovini 2012. godine nezakonito i bez ovlaštenja nadležnog Tužilaštva provodio fiktivnu istragu radi navodnog terorizma, a sve da bi od oštećenog DŽ.R. u konačnici pribavio sebi korist.

U nezakonitom korištenju resursa Federalne uprave policije osuđeni je i krivotvorio službeni akt te policijske agencije, a i na nezakonit način pribavljao podatke sa oznakama službenih tajnih iz drugih organa u FBiH.

– Tužilaštvo je u cjelosti dokazalo da je optuženi kao visokorangirani policijski službenik Federalne uprave policije počinio predmetna krivična djela korupcije, navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79