Piramide iz godine u godinu sve popularnije: Udarni dio sezone, turisti stižu iz svih dijelova svijeta

Kada je prije 13 godina saopćio da se u srcu BiH, u Visokom, nalazi najveća piramida na svijetu, Bosanska piramida Sunca, istraživač Semir Osmanagić je izazvao nevjericu, a nekoliko desetina hiljada posjetilaca te 2006. godine je stiglo da se uvjeri u čudo u Visokom.

Piramida prekrivena ogromnim betonskim blokovima Foto: (N. Smajović)

Zvuk alata

Međutim, 13 godina kasnije Bosanska piramida Sunca je redovna destinacija gostiju iz cijelog svijeta, ali i volonterski centar. Danas je to uređen kompleks, a na samom ulazu su vodiči Fondacije, Namik, Amar, Tarik i Almin, koji u kratkim crtama pojašnjavaju historijat otkrića, te posjetioce upućuju prema betonskim blokovima piramide.

(VIDEO) Mirsadu izliječile piramide u Visokom

– Ovo je udarni dio sezone kada imamo najveći broj posjetilaca. Tu je naša dijaspora, ali i ljudi iz cijelog svijeta. Ono što je najbitnije jeste da su zadovoljni te nam se vraćaju iz godine u godinu – otkriva Namik Mejdija.

A na betonskim blokovima i sondama gužva. S jedne strane prezentacije na brojnim svjetskim jezicima, a s druge nekoliko desetina volontera. U pitanju su članovi Humanističke akademije HUESA, koji su redovni gosti Visokog već nekoliko godina. Prolazeći sjevernom stranom piramide, do nas dopire zvuk alata s istočnog dijela, a upravo na prijelazu sa sjeverne na istočnu stranu, na bridu, angažirani su volonteri „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“.

– Trenutno imamo volontere iz Njemačke, Španije, Švedske, Engleske, Francuske, ali i SAD, Kanade i Meksika. Radimo na bridu piramide, gdje čistimo i uređujemo postojeće sonde – kazuje koordinatorica Fondacije Mari Sofi Gristi (Marie-Sophie).

Gristi: Mnogo volontera - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Predivno iskustvo

 – Za BiH sam znao po ratnim dešavanjima i Olimpijadi u Sarajevu, a nakon što sam čuo za otkriće piramida, ostao sam zapanjen, kao i cijeli svijet, te odlučio doći. Ovo je zaista predivno iskustvo, definitivno i naredne godine dolazim ovamo, a planiram povesti i svoje prijatelje, te ostati duže od 15 dana – ističe Tom Sobut, koji je u Visoko stigao iz Toronta.

Porodica iz Njemačke drugu godinu zaredom volontira u Visokom

Vidljiv napredak

– Ovdje sam već tri godine zaredom, a tu je i moj sinčić Juri (Yuri), koji je imao svega šest mjeseci kad sam ga prvi put ovdje dovela. Vidljiv je napredak iz godine u godinu, osoblje je sjajno, vodiči vrlo kvalitetni i čast nam je da možemo i na ovaj način biti dio ovog historijskog projekta – ističe Žolanda de Rueda (Yolanda), članica Akademije HUESA iz Španije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79