Pismo mladih ljekara: Ovo je borba za pravdu, ovo je želja da se udavi nepravda

Mladi ljekari JU Dom zdravlja KS, kojima nije produžen ugovor nakon 3-mjesečnog, odnosno 6-mjesečnog angažmana obratili su se novim pismom svim nadležnim u Kantonu Sarajevo.

Njihovo prošlo obraćanje nije dovelo ni do kakve reakcije.

U pismu, koje je potpisalo 37 mladih ljekara između ostalog piše :

‘ NE, ovo nije politički motivirano pismo koje je namijenjeno podrivanju jednih i glorifikovanju drugih, i NE, nećemo dozvoliti da svaki naš napor i apel, kao i apel mnogih drugih u ovoj državi, završi u kaljuži političkih prepirki, borbi za poene, niskih udaraca i zamazivanja očiju.

Ovo je poziv na odgovornost u obavljanju onog posla za koji ste birani i za koji ste plaćeni. Ovo je borba za pravdu. Ovo je želja da se udavi nepravda. Jer ako ne mi, ko? Ako ne sada, kada? Ovo je predstavljanje nečega što je javnozdravstveni problem, na koji se zatvaraju oči već dugi niz godina Ovo je problem studenata i mladih ljekara koji diplomiraju sa bolnom grimasom iščekujući dobro poznati ishod.

Ovo je problem veći od COVID-a, ovo je pandemija hronične nebrige za svoje stanovništvo, isključivog gledanja vlastitog interesa, praćenih teškom bolesti nezapošljavanja koja je rezultirala povećanim morbiditetom i mortalitetom. Ovo je infekcija sistema sposobnih sa kulturom podobnih, a sve simptome osjećaju građani.

Našim uvidom u brojčano stanje ljekara u JU Dom Zdravlja KS, trenutno je minimalno 60 timova porodične medicine bez ljekara. To je uzrokom da trenutno zaposleni ljekari pregledaju dvostruko ili trostruko više pacijenata od predviđene norme. Je li to način na koji se želimo približiti evropskom standardu od 362 ljekara na 100.000 stanovnika? Ili je možda taktika kojom podižete evropski standard na 400 ljekara na 100.000 stanovnika tjerajući nas u te države?

Informisanja radi, taj broj u BiH je oko 170 na 100.000 stanovnika.

Naši zahtjevi su:

1. Poziv našeg predstavnika na sjednicu skupštine Kantona Sarajevo.

2. Što hitnije zapošljavanje svih ljekara kojima je okončan ugovor u JU Dom Zdravlja KS, sa ugovorom na određeno (minimalno jednu godinu), uz iste uslove kakve ostvaruju svi zaposleni u JU Dom Zdravlja KS.

3. Ponuditi trajno rješenje zaposlenja deficitarnog ljekarskog kadra u Kantonu Sarajevo u narednim godinama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79