Pismo Mustafe ef. Cerića prema Milanoviću: ”Gladni ste bosanske zemlje…”

Mustafa efendija Cerić je na svom Facebook profilu poslao pismo predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću koje prenosimo u cijelosti i bez intervencija.

“Poštovani Milanoviću,

Pejgamber Muhammed, a.s., je zadužio nas muslimane da brinemo o komšijama, bez obzira na vjeru i naciju, do te mjere da su neki ashabi, njegovi najbliži suradnici, pomislili da komšija ima pravo na miraz. To isto su neki u Bosni shvatili pa su komšiji Mili Đukanoviću dali u miraz Sutorinu. Milo je bio gladan bosanske zemlje na bosanskoj obali moru.

Jer, Muhamed, a.s., je govorio da musliman nije pravi musliman ako zna da mu je komšija gladan. Vi ste, Milanoviću, sada na čelu nama komšijske zemlje – Hrvatske i zato nam je farz po našoj vjeri i našem adetu, da brinemo o vama. Ako ste gladni da vas nahranimo, ako ste žedni da vas napojimo i, naravno, ako ste krenuli krivim putem do Bosne da vas vratimo na pravi put kako ne biste zalutali i izgubili se u „bespućima povijesne zbiljnosti“.

Vi nam, Milanoviću, u više navrata u zadnje vrijeme poručujete da ste gladni bosanske zemlje mnogo više nego Milo Đukanović. Vi biste utolili vašu glad ako bi vam odlomili zalogaj jedne trećine bosanske teritorije, gdje bi isključivo živjeli legitimni Hrvati, a nelegitimni Hrvati mogu da biraju ili da odu u svijet ili da žive pod zulumom građanske multinacionalne, multikulturne i multivjerske Bosne. Velika je to glad, koju vam Bosna ne može utoliti, ali može vas podsjetiti da vam je Franjo Tuđman utolio tu glad svojim potpisom u Washingtonu, gdje je definitivno poništio osnivanje i postojanje Herceg Bosne.

Dakle, nitko drugi već Franjo Tuđman je kriv za ukidanje Herceg Bosne. Hag je rekao svoje o tome tko je kriv za „udruženi zločinački poduhvat“. Ni nama u Bosni nije jasno odakle vama, Milanoviću, taj novi apetit za bosanskom zemljom, trećim entitetom, kad znadete da za tu glad nema lijeka osim da dragovoljno odete kod Stipe Mesića, koji ima vakcinu za tu vrstu zaraznog virusa u hrvatskoj politici. Uvjeren sam da će vam Mesićeva vakcina utoliti tu glad za hrvatskim aparthejdom u Bosni. A mi bismo bili jako zahvalni Mesiću što nas oslobađa vjerske obaveze prema komšiji koji je gladan.

Ni prema vašoj žeđi mi nismo ravnodušni. Štoviše, vaša žeđ, Milanoviću, više nas brine nego vaša glad. Bosna ima čistu vodu od Une do Drine i od Save do Neretve da vas napoji pitkom vodom koliko želite. Ali, Bosna ne želi da ikad više utoljava bilo čiju žeđ svojom krvlju. Pa makar se radilo i o najbližem komšiji, koji ima pravo da se o njemu brinemo ako je gladan da ga nahranimo zdravom bosanskom hranom, a ako je žedan da ga napojimo pitkom bosanskom vodom. Međutim, poruke koje vi, Milanoviću, odnedavno šaljete iz Hrvatske u Bosnu i oko Bosne ukazuju na žeđi za bosanskom krvlju. Zar vi, dosita, mislite da vam je moguće sa nesretnim Dodikom podijeliti Bosnu?

Pa zar vam nije jasno da to nisu mogli učiniti ni Tuđman sa zlokobnim Bobanom, ni Milošević sa zloćudnim Karadžićem? Mislite li vi, doista, da to možete uraditi sa vampirskim Vučićem, koji ima Dodika, a vi Čovića? Vrijeme je, Milanoviću, da ugasite tu žeđ tako što ćete popiti jedan šerbet od bosanske dželber šećer ruže. Pozivam vas da budete moji gost.

Ostaje nam, međutim, najteža obaveza, a to je da vas vratimo na pravi put kako ne biste skroz zalutali i izgubili se u „bespućima povijesne zbiljnosti“.

Vi to, Milanoviće, ne osjećate jer gledate pred se, ali mi u Bosni ne samo da osjećamo, već i bjelodano vidimo na horizontu da vi Hrvatsku okrećete na krivi put, na put kojim su već krenuli vama slični ili vi njima dolični, kao što su Aleksandar Vučić u Srbiji, kojeg vi slijedite u destabilizaciji svojih susjeda te Viktor Orban u Mađarskoj, Andrzej Duda u Poljskoj i Miloš Zeman u Češkoj, kojima se vi želite pridružiti na njihovom putu „Kampfexit“. Nije to demokratski put „Brexita“, već je to put udruženih pobunjenika, kojima je uzor „Mein Kampf“ za rušenje usvojenih standarda Europske unije, kao najuspješnijeg projekta multikulturalnosti u povijesti. Zar vam, Milanoviću, nije jasno da je Bosna „Europska unija“ u malome. Čak je i vaša prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović bila svjesna toga iako je u svijetu Bosnu klevetala, ali je govorila da će podržati Bosnu na njenom europskom putu.

Vi, Milanoviću, niste savladali ni tu latinsku vještinu, već nam prijetite da ćete zaustavi Bosnu na njenom putu u NATO.

Nasreću, zakasnili ste. Oružane snage Bosne i Hercegovine su na putu da ih se ocjeni kao najbolje integrirana vojna sila po NATO standardima na Balkanu. Dakako, onaj kojem su uzor Aleksandar Vučić, Viktor Orban, Andrzej Duda i Miloš Zeman ne može drugačije već da se iživljava nad svojim susjedima. Ali postoji način da vas vratimo na pravi put ne zbog Bosne, već zbog Hrvatske. I kao što na početku bijaše riječ, tako je na početku naša dova da vas odvratimo sa krivog i vratimo na pravi put za dobrobit svih nas u Bosni i u Hrvatskoj.

Danas je mubarek dan, kad mi u Bosnu učimo dovu za spas našu i naših komšija!

Zato moju današnju dovu posvećujem vama, Milanoviću u želji:

– da vas Svevišnji Bog uputi na pravi put;

– da vam prosvijetli um;

– da vam oplemeni dušu;

– da vam otvori oči;

– da vam podari zdravlje;

– da vam oduzme moć kojom bi dijelili Bosnu;

– da vam omrazi „Mein Kampf“;

– da vam ogadi hrvatski aparthejd u Bosni;

– da vam omili Europsku uniju;

– da vas odvrati od puta „Kampfexit“;

– da vas udalji od Aleksandar Vučić, Viktor Orban, Andrzej Duda i Miloš Zeman;

– da vas približi zdravom razumu;

– da vas približi istini i pravdi!

– da vas uvjeri da je Bosna zemlja, domovina i država svih koji ju vole;

– da je Bosni Hrvatska drag komšija onoliko koliko je njoj drag komšija Bosna! Amin!”, napisao je Cerić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79