Pismo stanovnika Klopča: Hoćemo li se u 21. stoljeću zbog Autoputa 5C kupati iz lončića?

,,Mjesna zajednica Klopča jedna je od najvećih mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Svakodnevna ekspanzija ovog naselja na ulazu u Zenicu iz pravca Sarajeva povećala je i potrebe usluga koje su neophodno za normalan život svih stanovnika.

Unazad nekoliko dana ime našeg naselja često se spominje u medijima, a stanovnici na ovaj način žele ukazati na alarmantne podatke. Naime, već više od pet godina preko 4.000 ljudi živjeli su zajedno sa radnim mašinama koji su samo nekoliko stotina od naših kuća gradili autoput.

Svakodnevno miniranje stijena, bušenje temelja postali su svakodnevnica. Javnost u Bosni i Hercegovini već je zaboravila da smo 2016. godine zbog probijanja plinovoda koji se nalazi iznad našeg naselja bili na ivici velike havarije koja je mogla ugroziti živote svih stanovnika.

Našim ulicama paradirali su kamioni teški nekoliko desetina tona, iza sebe ostavljajući polomljen asfalt i beton, te prašinu koju smo godinama udisali. Duh patriotizma koji se nalazi u našim srcima nije dozvolio da se bunimo, davali smo i svoje zdravlje da bi put od javnog značaja bio napravljen. Nadali smo se da će stotine miliona maraka biti adekvatno utrošene, te da će firme koje su dobile ovaj unosan posao svoj zadatak obaviti časno i pošteno, ali prije svega kvalitetno. Naše nade su u zadnjih nekoliko mjeseci iščezle.

Posljednji u nizu događaji koji je potpuno srušio naša nadanja bio je gubitak naših izvorišta vode. Izgleda nevjerovatno da su izvođači radova na Klopačkim stijenama imali najviše problema sa vodom i klizištima koje ona uzrokuje, a da je nas svakodnevno stizala redukcija vode, zbog čega smo bili primorani da se kupamo iz lončića u 21. stoljeću.

Vodovod Stražanj i izvorišta vode koja su bila resursi ovog vodovoda su na izdisaju.

Vrijedni Klopčani su svoj vodovod dodatno opskrbili i vodom iz gradske mreže, ali ekspanzijom našeg naselja i povećanjem potreba, a gubitkom resursa voda zbog izgradnje autoceste našli smo se u bezizlaznoj situaciji da nemamo vode. Naš vodovod zbog razlike u cijeni vode iz gradske mreže već sada je u dubokom minusu i samo je pitanje dana kada ćemo i bez posljednje kapi vode ostati.

Pored problema dokupa vode, usljed rada sa teškim mašinama, eksplozivnim sredstvima, Autoceste FBiH su potpuno uništili naše bazene vode, te time nanijele ogromnu štetu za zajednicu.

U prilogu vam šaljemo izvještaj kojeg smo dobili od Vodovoda Stražanj i fotografije nastale 2018. godine, te fotografije iz 2020. godine.

Prije dvije godine nismo imali potrebu za dokupom vode iz gradske vodovodne mreže, a naš izvor je bio i više nego dovoljan, pa sa fotografije iz 2018. godine možete vidjeti kako smo imali i višak vode, koju smo usmjeravali u privremeni potok koji se proteže kroz naše naselje.

Za 24 mjeseca od 2018. do kraja 2019. godine naš vodovod je dokupio vode za svega 19 hiljada maraka, dok smo u 10 mjeseci 2020. godine dokupili vode već više od 40 hiljada KM.

Krajem 2019. godine smo ustanovili da je nas izvor enormno presušio što je nastavljeno u proljeće gdje smo pokušali usmeno i pismeno upozorimo na problem.

Ipak, radovi na manje od 400 metara udaljenosti od izvorišta direktno su ugrozili našu vodu, pa danas je višak vode misaona imenica, a privremeni potok je potpuno suh.

Dokupi naše vode povećavaju se iz mjeseca u mjesec (kao što je vidljivo u tabelarnom prikazu), a boli nas činjenica da su se jezera vode pojavljivala na izgradnji autoputa, a naši resursi ravnomjerno toj pojavi su postajali sve manji i manji. Budžet Vodovoda Stražanj već sada je u ogromnom minusu.

S obzirom da smo nekoliko godina bili dobri domaćini i trpili sve potrebno, TRAŽIMO OD JP AUTOCESTE FBiH, direktora Adnana Terzića i svih nadležnih organa da POD HITNO pronađu rješenje i riješe problem vodosnabdijevanja našeg naselja.

Kako bismo pokazali da smo uporni u iznalaženju ovog problema, po otvaranju ove dionice autoputa bit ćemo primorani da istu blokiramo kako bismo tražili svoja prava i kako bi Vodovod Stražanj ponovo bio funkcionalan, kao i prije njihovog dolaska u naše naselje!”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79