Pitali smo: Trebaju li se građani u BiH početi prijavljivati za vakcinu

Širom Evropske unije počela je vakcinacija protiv COVID-19. I susjedne zemlje, Hrvatska i Srbija, započele su ovaj proces.

U Bosni i Hercegovini dolazak prvih doza vakcina očekuju u prvom kvartalu iduće godine, u periodu od kraja januara do kraja marta.

Prvi koji će ih dobiti su zdravstveni radnici, zaposlenici i štićenici socijalnih ustanova, stariji ljudi, a u kasnijoj fazi hronični bolesnici, pa ostali.

Vakcinacija će biti obavljana kako koja “tura” cjepiva bude dolazila. Trajat će nekoliko mjeseci.

Brojni građani u našoj zemlji već se raspituju da li se, gdje i kako trebaju prijaviti za vakcinaciju.

To smo pitali Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra zdravstva FBiH i člana Kriznog štaba FBiH.

“Institucije rade, sve ide svojim tokom. Zavodi za javno zdravstvo su ti koji vode proces. Ljudi ne trebaju žuriti. Prvo idu zdravstveni radnici, socijalne ustanove, stari. Kada bude vrijeme, svi će biti obavješteni. Federalni zavod za javno zdravstvo koordinira, a kantonalni operativno realizuju”, poručio je Čerkez.

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, naglasila je za Radiosarajevo.ba da građani nemaju razloga da se sada brinu tome, niti se trebaju igdje prijavljivati.

Svi će, dodala je, kada bude vrijeme biti obavješteni.

Pilav je pojasnila da BiH ide u pravcu nabavke vakcina preko COVAX mehanizma, što je namijenjeno za zemlje koje nisu članice EU.

“Treba imati na umu da je to nova vakcina, a govorimo o ogromnim količinama. U našem regionu je jedna vakcina, Pfizerova. Druga vakcina koja se očekuje je Modernina i time će biti veći broj vakcina na tržištu. U Hrvatsku je zasad stiglo samo oko 9.000 doza. Federacija BiH je naručila 800.000 doza. Određenu količinu su naručili i RS i Brčko Distrikt. Neće nam odjednom stići tih 800.000 doza, već sukcesivno. One su dovoljne za 400.000 ljudi. Za Kanton Sarajevo pripada 21 posto”, kazala je Pilav.

Istakla je da je Federalno ministarstvo zdravstva napravilo plan i da će iz tog prvog kontigenta koji stigne najprije, kako je i u ostalim zemljama, biti vakcinisani zdravstveni radnici, uposlenici i korisnici socijalnih ustanova, te stariji.

“U toku su pripreme, u zdravstvenim ustanovama se formiraju operativni i timovi za vakcinaciju”, rekla je Pilav.

Ona je ponovila da će, kako vakcine budu pristizale, građani na vrijeme biti obavješteni i blagovremeno pozvani na vakcinaciju.

Kako smo ranije pisali, zdrastvene ustanove prave spiskove za vakcinaciju zdravstvenih radnika.

U Zavodu su istakli da socijalne ustanove znaju svoje uposlenike i korisnike, a da, kada su u pitanju ostali koji se trebaju vakcinisati – svaki porodični ljekar zna svoje pacijente prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79