“Pitam se svakog trenutka, zašto baš on?”

Obilježena je 11. godišnjica od tragične smrti mladog Sarajelije Denisa Mrnjavca, 16-godišnjaka kojeg su usmrtili u prepunom sarajevskom tramvaju.
Na posljednjoj stanici, kod Tehničke škole u Sarajevu i danas mu je položeno cvijeće i upaljene su svijeće. Podsjetimo, Nermin Sikirić, koji je u vrijeme ubistva Mrnjavca bio maloljetan, pravosnažno je osuđen na deset godina robije. Njegove pomagače Vrhovni sud Federacije konačnom presudom Ademira Lelovića osudio je na 15 godina, a Berinu Taliću kaznu povećao sa 4 na 10 godina, prenosi N1.

Denisova majka, Ana Mrnjavac kaže da utjehe nema ni nakon toliko godina i da je svaka godina podjednako teška. Izrazila je nadu da će na narednu godišnjicu počast Denisu odati na pravom spomen obilježju i da će vlasti konačno učiniti korak ka tome. Spomen obilježju koji bi bio podsjetnik, ali i opomena za sve buduće naraštaje.

Tuga, bol i nijemi pogled majke Ane. Jedanaest godina bez Denisa, kaže, kao cijela je vječnost. Jedanaest godina neutješna, sa istim pitanjem – zašto.

– Pitam se svakog trenutka, svakog dana, zašto baš on. Pogotovo što je Denis bio jedna tiha, mirna priroda, nikada konfliktan, nikad se ni sa kim nije posvađao, širio je oko sebe jednu toplinu, ljubav, radost. Zašto, zašto baš on, upravo se pitam – kaže Ana.

Sa istim pitanjem naviru i sjećanja, uspomene i misao- kako bi izgledao danas, kakav bi student, mladić bio. koju profesiju bi izabrao. Pita se majka Ana i prisjeća kako je bio svestran, fizika, matematika, muzička škola, sve mu je išlo od ruke, osim crtanja.

– Planirao je studirati u Beču, to su bile neke njegove ambicije i zamisli, on je već imao viziju. šta, gdje, kako. Međutim, desilo se to što se desilo, nažalost svi snovi su ugašeni, sve njegove želje su ostale neispunjene – priča nam Denisova majka.

Naprasno je prekinuta jedna mladost, zbog pogrešnog pogleda, zbog ćutnje prepunog tramvaja. Prekinuto je jedno prijateljstvo, a ostala su teška i bolna sjećanja.

– Prvo se vraćam na taj period kad smo izašli svi istovremeno iz škole 5. februara, onda je sve nekako uslijedilo, svi događaji su nekako u magli, taj period od 6.-8. februara, kad je bio ukop, sve nakon toga je u izmaglici, u magli, u jednom bunilu, u nevjerici šoku, još uvijek evo 11. godina, vrijeme neminovno je li teče, ali pomiriti se nikada ne možemo – kaže Vedran Ljevarević, Denisov prijatelj.
Denisov slučaj nije nam bio dovoljna opomena, poručuje. Nakon toga svjedoci smo mnoštva primjera vršnjačkog nasilja, koji i ne dobiju svoj sudski epilog.

– Nije rješenje govoriti o tome samo kada se desi, nego o tome treba pričati puno prije, da se spriječi da uopšte dođe do nasilja, da se nasilju stane u kraj u odgoju, od porodice, pa preko obrazovnih institucija, pa tek onda ako se i takvi slučajevi dese, da dođe do institucija – smatra Vedran.

U Katoličkom školskom centru koji je Denis pohađao, ovo je neizbježna tema. Iako u to vrijeme tek osmogodišnjaci o ovom primjeru vršnjačkog nasilja, redovno su slušali mlađi naraštaji i učenici. Danas su se prisjetili Denisa.

– Ova komemoracija, razlog zbog kojeg smo danas tu, koliko god je individualan, koliko god se tiče samo Denisa, isto tako je podizanje svijesti cijelog društva, i Sarajeva i BiH, generalno ljudi koji žive na ovom području, da se vršnjačko nasilje, da se treba boriti protiv toga – navodi Filip Komšić, učenik.

Pravdu koja za mnoge stigne kasno. Glas koji se digne tek nakon stravičnih epiloga i digne javnost na noge, bez konkretnih rješenja, bez onog sistemskog. Do tada, poručuje majka Ana, oplakivat ćemo našu djecu, naše najmilije i pitati – zašto?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments