Pitanje duplih funkcija: Hoće li delegati Doma naroda izmjeniti Izborni zakon?

Pred delegatima Doma naorda PSBiH sutra će se naći izmjena Izbornog zakona BiH, a koje se odnose na ukidanju duplih funkcija političarima. Ovaj prijedlog u Predsatvničkom domu PSBiH predložio je Saša Magazinović (SDP), zastupnik u Parlamentu BiH.

Krajem avgusta 2020. godine Magazinović je uputio u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na na ukidanje duplih funkcija, što bi značilo da jedna osoba ne može istovremeno obnašati dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine.

“Lice koje je izabrano u zakonodavnu vlast, na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koje po osnovu ranijeg mandata vrši neku od izvršnih funkcija i odluči nastaviti vršiti tu izvršnu funkciju, dužno je prije prve sjednice organa u koji je izabran staviti svoj mandat u mirovanje do imenovanja druge osobe na izvršnu funkciju ili podnošenja ostavke. Za vrijeme mirovanja mandata, mandat se dodjeljuje sljedećem kandidatu sa iste liste sa koje je izabrano lice koje mandat stavlja u mirovanje.

Po prestanku vršenja izvršne funkcije izabrani član zakonodavnog organa vlasti koji je svoj mandat stavio u mirovanje, nastavlja mandat ako podnese pisani zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od osam dana od prestanka vršenja izvršne funkcije. Mirovanje mandata izabranog člana prestaje trećeg dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva. Izabrani član zakonodavnog organa vlasti, tokom trajanja mandata u organu vlasti, ima pravo jednom staviti mandat u mirovanje”, navodi se u izmjenama, podsjetio je SDP.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79