Pivić (SDA) posjetio Konakovića (NiP) na haške presude

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković svojom izjavom izazvao je brojne reakcije javnosti, a između ostalih, odgovorio mu je i doktor prava i zastupnik SDA u Parlamentu Federacije BiH Nezir Pivić.

Konaković je, podsjetimo, gostovao na HRT-u, a na pitanje da li je Republika Hrvatska izvršila agresiju na BiH, on je odbio odgovoriti.

Konkretno, rekao je da će “biti diplomata i zadržati odgovor za sebe“.

Pivić je danas tako podsjetio na presudu Žalbenog Vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu u predmetu „Prlić i drugi“ kojom prilikom je potvrđeno učešće Republike Hrvatske u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovini, te potvrđeno da je tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Podsjetio je i na presudu „Rajić“ kojom je potvrđeno da je u Bosni i Hercegovini postojalo stanje međunarodnog oružanog sukoba „pri čemu je Republika Hrvatska, kao nezavisna država, sudjelova u oružanom sukobu protiv bosanskih Muslimana na teritoriji Bosne i Hercegovine kao nezavisne države.“

Haški sud je u presudi „Blaškić“ potvrdio da su jedinice vojske Republike Hrvatske viđane na mnogim mjestima na teritoriji Bosne i Hercegovine uključujući i dolinu rijeke Lašve gdje je počinjen najveći broj ratnih zločina tokom agresije, napomenuo je doktor prava.

U niz presuda potrebno je podsjediti i na onu u predmetu „Kordić i Čerkez“ kojom je potvrđeno da je sukob između HVO-a i Armije Republike Bosne i Hercegovine bio međunarodnog karaktera između ostaloga i radi činjenice da su vlasti Republike Hrvatske imale sveukupnu kontrolu nad HVO-om, a iz kojeg su proizašli ratni zločini u Srednjoj Bosni koji su bili predmet odlučivanja.

Kajan: “Veliki problem bh. političara je taj što se često dodvoravaju drugima, nerijetko upravo onima koji su izvršili agresiju na BiH”

Dakle ove teme nisu „interpretacije pravnika“ već pravosnažne presude kojim je na nivou nespornih historijskih i pravnih činjenica utvrđeno da je Republika Hrvatska bila dio udruženog zločinačkog poduhvata, da je Republika Hrvatska izvršila agresiju i da su oružane snage Hrvata u Bosni i Hercegovini bile pod punom kontrolom vlasti Republike Hrvatske. U pitanju agresije Repulike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu Dragan Čović, rukovodstvo HDZ-a i HNS-a kao i brojni hrvatski dužnosnici, pa čak i pojave kao Ljubo Češić Rojs uobičajno daju vrlo oprezne izjave, svjesni težine presuda Haškog suda i činjenica koje su njima potvrđene. Izgleda da ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ni pravosnažne presude Haškog suda neće spriječiti da na glas kaže ono što Čović misli- poručio je jasno Pivić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79