Pivić stao u zaštitu Izetbegovića: Tužilaštvo BiH svoja ovlaštenja i sredstva državne prinude koristi za politički progon

Tužilaštvo BiH je izdalo naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da provede predistražne radnje protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića zbog “neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u slučaju Božo Ljubić”, ali i zbog revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

SIPA zatražila informacije od Predsjedništva BiH u vezi revizije presude protiv Srbije

Povodom toga, na Facebooku se oglasio zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Nezir Pivić. Kaže da je ovo politički progon.

Tužilaštvo BiH izdalo još jednu naredbu za provođenje predistražne radnje protiv Bakira Izetbegovića

Njegov post prenosimo u cjelosti.

“Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanko Kajganić do sada je iznalazio brojne i kreativne načine da opravda neprovođenje istraga i ne podizanje optužnica protiv Milorada Dodika i drugih političkih predstavnika bosanskih Srba radi krivičnih djela negiranja genocida, napada na ustavni poredak, neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brojnih drugih.

“Prije nekoliko dana gospodin Amor Mašović iznio je podatak da su posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici pronašli u vrećama koje su proizvedene 2000. godine. Pet godina nakon izvršenog genocida neko je prekopavao i sakrivao posmrtne ostatke ubijenih u genocidu i da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije uradilo ništa po tome pitanju”, dodaje Pivić.

Kako kaže, vijest da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provodi pred istražne radnje u krivičnoj stvari protiv Bakira Izetbegovića radi “neprovođenja odluke Ustavnog suda BIH u predmetu Ljubić” i “podnošenja zahtjeva za reviziju presude za genocid protiv Srbije” je očigledno nesavjestan rad Tužilaštva BiH koje svoja ovlaštenja i sredstva državne prinude koristi za politički progon nepodobnih lica.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine umjesto što provodi pravno nasilje i političke progone, treba bez odlaganja da svrsishodno iskoristi svoje nadležnost i raspoloživa sredstva prinude te okonča protipravnu suspenziju ustavnog poretka i okonča anticivilizacijski festival javnog negiranja i grubog umanjivanja zločina genocida. Treba da snažno radi i u pravcu rješavanja složenih predmeta visoke korupcije”, naveo je u reakciji Pivić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79