Planirali atentat na SIPA-u i MUP TK: Maksimu Božiću danas izricanje presude

U Sudu BiH danas u 11.30 sati bit će izrečena prvostepena presuda Maksimu Božiću i Edinu Hastoru, koji se terete za terorizam.

Prema navodima iz optužnice, Božić je od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava za teroristički atentat u namjeri da zastraši stanovništvo i prislili vlasti Bosne i Hercegovine na određene radnje s ciljem ozbiljne destabilizacije političke i ustavne strukture BiH.

Božić je u više navrata kontaktirao s pripadnicima radikalnog selefijskog pokreta BiH, između ostalih i s Edinom Hastorom s kojim je planirao teroristički atentat. Tako su namjeravali nabaviti RPG, puškomitraljez, ručne bombe, municiju i granate, a plan im je bio izvrše atak na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Božić je sredinom juna 2017. godine zatražio od zaštićenog svjedoka „A“ da mu, nakon što nabavi oružje, snimi video-poruku u džihadu i objavi u medijima poslije događaja koji su planirali. Hastor je 2018. godine, znajući da Božić planira ovo djelo, dao vlastitu kuću za potrebe cijele organizacije.

Pripadnici SIPA-e su osujetili plan terorista te su im upali u kući, lišili slobode osumnjičene te zapljenili oružje i municiju prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79