Plata ide i do 15.000 eura: Ljekarima iz BiH san zaposlenje u nekoj arapskoj zemlji

Doktori iz Bosne i Hercegovine uglavnom odlaze u Sloveniju i Njemačku, ali među njima ima i onih kojima se posrećilo zaposlenje u nekoj od arapskih zemalja, piše Srpskainfo.

Do posla u tamošnjim klinikama mogu da dođu samo najbolji specijalisti sa ovih prostora. A satisfakcija za njihovu stručnost i predanost poslu su plate koje su u Kuvajtu, Kataru, Saudijskoj Arabiji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kudikamo veće od zarada koje naši ljekari mogu da ostvare u Evropi.

U poređenju sa platama za koje su radili u Bosni i Hercegovini, cifre koje nude Arapi su takve da im definitivno niko ne bi mogao da odoli.

Tako, najniža plata specijaliste, na primjer, u Saudijskoj Arabiji, iznosi oko 6.000 eura, a dobar i vrijedan stručnjak u ovoj državi, vremenom, mjesečno može da zaradi i iznos od 15.000 eura.

To su nam potvrdili naši ljekari koji su otišli u ovu državu i koji objašnjavaju da njihove kolege, osim malih plata, bolnice u BiH napuštaju i zbog sistema koji, generalno, ne funkcioniše.

“Jedan od problema sa kojima se suočavaju ljekari u BiH je to što poslodavci ili ne znaju ili neće da prepoznaju perspektivne ljude. Ili ih, jednostavno, smaknu sa nekih pozicija i drže na ‘leru’. Druga mnogo gora stvar je kad izgubiš učitelje, a to se trenutno dešava mnogim ljekarima. Takođe, u Saudijskoj Arabiji, gdje radim dvije godine, poslodavci su jako pristojni i uvažavaju vas. Cijene vaše mišljenje, a to je ono što kod nas nedostaje”, kaže jedan naš ljekar.

Dodaje da neto plata varira od 6.000 do 15.000, uz mjesečnu stimulaciju na ostvareni rezultat koja se kreće između 500 i 1.000 eura.

“Tu je i 30 dana godišnjeg, uključujući vikende, plus sedam dana za naučne skupove, šest za neke lične potrebe, 14 dana praznika. Također, pristojan stan od nekih 80-120 kvadrata može se naći za 600 do 1.000 eura mjesečno, a troškovi života nisu visoki. Jednostavno, uslovi koje nude ovdašnji poslodavci, odnosno klinike i bolnice, su takvi da mogu da ih sanjaju ne samo ljekari iz Srpske i BiH, nego i mnogi stručnjaci iz Evrope. Pored više nego dobrih plata, ovde se ljekar oseća dostojanstveno, u svakom pogledu. Može da se posveti svom poslu, a da ne brine neke druge brige, što je slučaj kod nas”, ističe sagovornik Srpskainfo.

Medicinske sestre i tehničari iz BiH sa nestrpljenjem očekuju dolazak poslodavaca iz Kuvajta, Katara, UAE, koji su već u potrazi za radnicima sa ovih prostora.

U ponudi je plata od 4.000 eura, dok će svaki radnik koji potpiše ugovor i ode da radi tamo, dobiti 2.000 eura premije, a prekovremeni rad plaćaju 150 posto. Poslodavci iz Zalivskih zemalja radnicima sa ovih prostora obezbjeđuju aviosnki prevoz odavde do tamo, besplatan smještaj, te prevoz od smještaja do posla. Uslovi za zaposlenje medicinskih sestara i tehničara u nekoj od klinika u Kataru ili Kuvajtu su diploma o završenoj školi, dvije godine radnog iskustva i solidno poznavanje engleskog jezika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79