Plate bh. političara ne poznaju pojam pandemije i krize!

Mnogi još nisu imuni na koronavirus, ali su vrlo visoke plate većine bosanskohercegovačkih političara i u pandemiji ostale imune na uštede. Nije poznato da su parlamentarci i/ili ministri bilo kojeg nivoa vlasti sebi smanjili plate.

Zvaničnih prijedloga za smanjenje plata i drugih silnih naknada je bilo, ali većina nije prihvaćena. U međuvremenu vlastodršci pozivaju na uštede, ali često na štetu nekoga ili nečega, a to nešto je nerijetko egzistencijalno važno.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na jučerašnjoj sjednici raspravljali o tome da li je dobro novac planiran za infrastrukturne projekte prenamijeniti prvenstveno za borbu protiv pandemije.

Jedni su mislili da je to opravdano, dok su drugi smatrali da će se time onemogućiti ekonomski razvoj. Prijedlog zastupnice Saveza za bolju budućnost (SBB) Bilsene Šahman da se svi zastupnici odreknu tromjesečne plate nije prihvaćen.

A plata zastupnika sarajevskog kantona iznosi više od 2.400 KM, dok plata ministara iznosi više od 2.800 KM – podaci su iz Registra uposlenih u KS. Gdje su druge skupštinske naknade i to što pojedini zastupnici imaju zaposlenje u firmama, preduzećima, institucijama.

Ista ili malo drugačija situacija s iznosom plata i naknada je na nižim i višim instancama vlasti.

Da nisu svi političari isti pokazao je primjer zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Sarajevo Benjamina Isovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Ire Adilagić iz Naše stranke (NS). Mnogi građani su bili u nevjerici da su njih dvoje predložili da se odreknu plate od 3.600 KM. Ovom uštedom bi budžet Općine Centar bio bogatiji za 345.600 KM u sljedeće četiri godine.

Načelnik Novog Travnika Stjepan Dujo je budžetom za ovu godinu smanjio platu sebi i općinskim službenicima. S druge strane su povećane stipendije, naknade za porodilje i subvencije vrtića.

Na početku pandemije prošle godine predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je tražio da se dvije trećine njegove plate kao čana rukovodstva Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine uplati Muslimanskom dobrotvornom društvu Merhamet.

Njegov stranački kolega, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je također na početku pandemije dvije trećine plate ustupio u humanitarne svrhe.

Jedino je moguće zamišljati koliko bi se novca uštedjelo od brojnih pretplaćenih parlamentaraca, vijećnika, ministara, premijera i načelnika kada bi se i oni solidarisali s građanima. Bar u ovo vrijeme koje je najteže Bosancima i Hercegovcima od završetka posljednjeg rata.

Njhove visoke plate, koje su utoliko više sporne zbog iznimno teške situacije u državi, su podsjetnik da ova zemlja ima novca, ali da se on pogrešno troši.

U međuvremenu, divljaju cijene osnovnih potrepština, a radnici rade u teškim uslovima za platu za koju neki od njih ne znaju da li će je primiti. Treba podsjetiti da sindikalna potrošačka korpa iznosi više od dvije hiljade KM, a da je prosječna plata nešto viša od 900 KM. Pri tome ne treba zaboraviti da je u prosječnu platu uračunata i plata onih koji rade u javnom sektoru, a koji su mnogo bolje plaćeni od onih u privatnom sektoru.

Nezposleni su skoro prepušteni sami sebi. Pa su oni brojni koji su ostali bez posla u KS u ljeto prošle godine mjesecima čekali na naknadu od 380 KM, dok su zastupnici i ministri, ne samo ovog kantona, uredno dobijali svoje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79