Plaža “Zlatni rat” promijenila svoj oblik

Plaža “Zlatni rat” promijenila svoj oblik


Poznata hrvatska plaža Zlatni rat u blizini luksuznog ljetovališta Bol na otoku Braču često je mijenjala svoj oblik tijekom jadranskih jesenskih bura. Ovog puta, međutim, kako piše portal Morski.hr, dogodilo se nešto drugačije.

Ciklona Boris je posljednjih dana izaziva nevolje s obilnim oborinama u mnogima krajevima, no na Bolu na Braču donijela je nešto sasvim drugo. Naime, Boljani i njihovi gosti uočili su ta je najpoznatija hrvatska plaž – Zlatni rat, savim promijenila izgled.

To i ne bi bilo nimalo zabrinjavajuće, jer plaža svake godine nekoliko puta promijeni oblik, da se ovoga puta nije dogodilo da velik dio vrha plaže doslovno nedostaje, prenosi Dalmacija danas.

“Toga sam se i bojala. Ovakvo što još nisam doživjela. Klimatske promjene su velike i sada i ovdje nažalost imamo novo normalno”, ističe jedna Boljanka.

Drugi kažu da razloga za brigu nema jer će se plaža “vratiti” kada zapuše vjetar suprotnog smjera. Inače, za razliku od uoibčajenih situacija, zadnjih dana nije uopće bilo olujnog vjetra. Najjači udari iznosili su do 80 km/h. Dominiralo je jugo iako je bilo i vjetra zapadnih smjerova tijekom petka

Morske struje, vjetar i valovi

Plaža Zlatni rat u Bolu na otoku Braču poznata je po svojoj sposobnosti promjene oblika, što je rezultat prirodnih sila. Oblik ovog plažnog “roga” mijenja se zbog kombinacije morskih struja, vjetrova i valova. Te sile neprestano pomiču sitne oblutke koji prekrivaju plažu, zbog čega vrh plaže mijenja smjer. Ponekad je zakrivljen prema lijevo, ponekad prema desno, a nakon oluja ili jakih vjetrova može doći do značajnijih promjena u obliku.

Promjene su najizraženije na samom vrhu plaže, koji se, ovisno o vremenskim uvjetima, stalno oblikuje i prilagođava.

Ovaj fenomen čini Zlatni rat jedinstvenom atrakcijom i simbolom neprestane snage prirode. Osim toga, plaža pruža idealne uslove za sportove na vodi, poput windsurfinga i kitesurfinga, jer upravo ti vjetrovi i struje stvaraju povoljne uslove za takve aktivnost.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija