Plenković “jasno kazao” Izetbegoviću i Čoviću da preglasavanje Hrvata nije dobro

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je rekao da je dan ranije tokom susreta u Banskim dvorima predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću jasno kazao da nije dobro da Hrvatima predstavnika u Predsjedništvu bira drugi narod.

“Smatramo da prakse koje postoje od 2006. godine nisu dobre, da jedan drugi narod bira Hrvatima predstavnika u Predsjedništvu. Ja sam to jasno kazao jučer Izetbegoviću i Čoviću”, rekao je Plenković u Rijeci gdje je boravio u brodogradilištu 3. Maj na primopredaji broda kanadskim naručiteljima.

“Naravno, poštujući BiH i njezine institucije, naš jedinstven stav je da bi sami akteri u BiH, institucije i stranke, trebale iznjedriti takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju kakvu imamo sada, da jedan konstitutivni narod osjeća da su stvari nepravedne”, rekao je hrvatski premijer i dodao da je uvjeren da se hrvatski stav “neće mijenjati ko god bio na vlasti”, javila je Hina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79