Plenković: Nema ni teoretske šanse da vakcinacija bude obavezna

Andrej Plenković, premijer i predsjednik HDZ-a, rekao je u ponedjeljak kako nema ni teoretske šanse da vakcinacija bude obavezna poručivši i da za uslovljavanje podrškom poduzetnicima vakcinacijom nema nikakvih zakonskih i pravnih problema.

“Nema ni teoretske šanse da vakcinacija bude obavezna”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba HDZ-a upitan razmišlja li se o uvođenju obavezne vakcinacije.

Vezano uz uslovljavanje podrškom poduzetnicima vakcinacijom, rekao je kako u tome nema nikakvih zakonskih i pravnih problema.

“Pravnih problema nema, sa ustavno-pravnog aspekta to se može povezivati, sa radno-pravnog aspekta se može, sa upravno-pravnog i to uopće nije sporno. Ono što je bitno je da ohrabrimo i potaknemo ljude na vakcinaciju. Mi smo turistička zemlja i zemlja koja želi stati iza poruke – Siguran boravak u Hrvatskoj”, istakao je.

Poručio je i da se vlastiti kredibilitet Hrvatske po tom pitanju može ojačati ako kažemo da se “toliki i toliki postotak građana vakcinisao”.

Istakavši zadovoljstvo što je zabilježen rast broja vakcinisanih prvom dozom, Plenković je kazao i da će se na tu temu ove sedmice nastaviti razgovori sa socijalnim partnerima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79