Plenković optimističan za razliku od Milanovića: Otvoriti pregovore s BiH je prioritet!

Dok je premijer Hrvatske, Andrej Plenković, u Bruxellesu na prvom globalnom samitu o nuklearnoj energiji, iznio je optimističan stav u vezi s otvaranjem pregovora između Bosne i Hercegovine i Europske unije (EU).

Ovaj stav izdvaja se u kontrastu s nedavnim komentarima predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, koji je izjavio da će Bosni trebati više od 500 godina da završi pregovore, duže nego pod vladavinom Osmanlija.

Plenković je na samitu koji okuplja lidere država članica EU-a, iznio važnost nuklearne energije, ističući njezin doprinos dekarbonizaciji. Također, naglasio je ulaganja Hrvatske u modernizaciju nuklearne elektrane Krško te težnje prema obnovljivim izvorima energije.

Osim toga, Plenković je potvrdio pozitivnu preporuku za otvaranje pregovora s BiH te istaknuo kako je to povijesna odluka za EU. Naglasio je važnost da Bosna i Hercegovina, kao susjedna zemlja s konstitutivnim i ravnopravnim narodom, napreduje u procesu pristupanja EU-u.

Unatoč izjavama nekih zemalja koje su izrazile spremnost da blokiraju napredak BiH, Plenković je istaknuo odlučnost Hrvatske da se donese pozitivna odluka te je naglasio kako će osigurati podršku za taj korak. Izrazio je protivljenje povezivanju odluke o BiH s drugim pitanjima poput Ukrajine i Moldavije te je istaknuo važnost vođenja osjetljivih pregovora s partnerima.

Također, Plenković je potvrdio da je u kontaktu s Johannesom Hahnom, europskim povjerenikom za susjedsku politiku i proširenje, koji podržava otvaranje pregovora s BiH.

Plenkovićev optimizam predstavlja kontrast prema nedavnoj skeptičnoj izjavi predsjednika Milanovića, naglašavajući različite stavove unutar hrvatskog političkog spektra u vezi s BiH i njezinim europskim integracijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79