Plenković: Ponovno stvoriti povjerenje između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u Salzburgu da je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH jer bez toga bit će teško funkcioniranje zemlje koja u oktobru bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti.

Za Hrvatsku je posebno važno pitanje Hrvata u BiH i velika je šteta da nije postignut politički dogovor o izmjeni izbornog zakona uoči izbora 2. oktobra, rekao je Plenković na radnoj večeri skupa “Global Europe Seminar, nesigurna budućnost?! Transformativna snaga kriza”.

Bez reforme
Višemjesečni pokušaji hrvatskih i bošnjačkih stranaka da se dogovore o izbornoj reformi nisu uspjeli unatoč posredovanju administracije Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Izborima po starom zakonu “ponovno će institucije biti izabrane na način da jedan konstitutivni narod neće imati legitimne predstavnike”, rekao je hrvatski premijer, prenosi Hina.

“Stoga ćemo pokušati ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji jer bez toga će funkcioniranje zemlje biti teško”, naglasio je.

Osvrnuvši se u govoru na rat u Ukrajini, Plenković je naglasio da je Rusija uvelike potcijenila tu zemlju u njezinom otporu te kako Ukrajini treba pomoći na raznim poljima te poduprijeti njezine ambicije da dobije poseban status u EU-u.

“Rusija je uvelike podcijenila Ukrajinu, hrabrost ljudi, heroizam vojnika i odlučnost da se odupru”, rekao je Plenković.

Potrebno je “poduprijeti ambiciju Ukrajine da dobije poseban status u EU-u, ali moramo poduprijeti i europske ambicije drugih zemalja”, rekao je on.

U govoru je naglasio da su kriza s pandemijom covida i rat u Ukrajini stavili “sve druge postojeće krize u drugi plan”.

“Ova kriza na trenutak je učinila da zaboravimo druge prijetnje” što ne bismo trebali, rekao je i nabrojao nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje, pregovore s Iranom, tenzije u Južnokineskom moru, odnose SAD-a i Kine, potom klimatske promjene i ilegalnu migraciju.

Pomno pratiti stanje
Poručio je kako stanje na zapadnom Balkanu treba pomno pratiti.

“Ne smijemo dopustiti da ta pitanja ostanu u sjeni jer i ona traže akciju”, kazao je Plenković.

Istaknuvši da je svaka kriza ujedno i šansa, pohvalio je EU u odgovoru na covid, kao signal evropske solidarnosti, koji je pokazao “svrhu i misiju Unije”.

Plenković je ocijenio da je prerano reći hoće li se uspjeti na isti način solidarno riješiti i energetska kriza, ali je izrazio nadu da će se to dogoditi.

Podsjetio je na stratešku odluku o postupnom prestanku ovisnosti o ruskim energentima, uz uzimanje u obzir posebnih okolnosti svake zemlje, uz tranzicijski period kada bi trebalo stvoriti alternativne pravce i mreže, naglasivši pritom važnost LNG terminala na otoku Krku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79