Plenković popustio, prekinut štrajk u školama

Hrvatska vlada i predstavnici sindikata obrazovanja postigli su danas dogovor o prekidu štrajka, koji traje više od mjesec.

– Postignut je kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro – rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Plenković je rekao da su, nakon što su štrajkaši odbili raniju ponudu Vlade, “shvatili da je od postotnih bodova važnije dostojanstvo”.

– Od 1. januara tako se koeficijent povećava za tri posto. Drugo povećanje od 1 posto je 3. juna. Još dva posto će biti isplaćeno 1. januara 2021. godine. Dok će učitelji, nastavnici i profesori, ali i sekretari i računovođe dobiti traženi iznos kroz koeficijente, nenastavno osoblje će isti iznos dobiti kroz dodatke – rečeno je na zajedničkoj konferenciji za medije.

– Ovo što je danas na stolu je kompromis. Najvažnije je da apsolutno dođe do kraja štrajka i da škole normalno funkcioniraju od sutra, da nastavnici rade postao za koji su obrazovani – kazao je Plenković.

Iz sindikata su poručili da će sutra biti nastavljena nastava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79