Plenković progovorio o aferi Softver: Ne znam odnosi li se na mene, ali mogao bih pretpostaviti

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a osvrnuo se na pitanje u vezi sa slučajem “softver”, koji se vezuje za prepisku Gabrijele Žalac i Josipe Rimac o preplaćenom softveru koji spominje se da je “AP bio upoznat”.

Na pitanje ko je AP, Andrej Plenković je rekao da je zanimljivije da se više priča o tome čiji su inicijali, nego u kojem se kontekstu spominju.

  • Ne znam odnosi li se na mene, ali mogao bih pretpostaviti iz onog što sam pročitao, kao i vi. I imam dojam da autorice tih poruka nisu baš zadovoljne s tim dotičnim AP – rekao je Plenković.

Govoreći o tome zašto nije rekao da je projekt prezentovan u Vladi, čim ja afera izašla u javnost, Plenković je rekao da ne vidi da je to nešto neuobičajeno u odnosu na sve brojne sastanke koji se održavaju u Vladi.

  • To je bio jedan od sastanaka na zahtjev tadašnje ministrice. To je bilo vrijeme kada smo bili pet ili šest mjeseci na vlasti i kada je apsorpcija evropskih fondova 2014-2020 bila na 9 posto. U tom kontekstu nadležna resorna ministrica je predložila susret o jednoj bazi podataka koja sadrži određene projekte, a koja bi mogla biti koristan alat za apsorpciju sredstava iz fondova – kazao je.

Ističe da za njega ima puno nekih novih elemenata u ovim transkriptima.

  • Nije bitno koji su, nije na meni da komentarišem proces, ali su me iznenadili. To je bilo prije puno godina. Treba voditi računa da ja nemam uvid u nečija sjećanja i nečije poruke. EU tužioc je sve sagledao, da je imao što za pitati, pitao bi. Jedini bitan događaj je 2017. kad je došla ministrica i taj gospodin i predstavili su taj sistem. Ništa nakon toga nije bilo. Ne sjećam se tog sastanka, to je jedan od brojnih sastanaka. To je sve skupa nebitno. Nisam se bavio tom temom više – zaključio je.

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto napisala je pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Jandrokoviću u kojem navodi da je premijer Plenković izravno uključen u korupcijonaški slučaj nabavke softwarea za ministarstvo koje je vodila ministrica Žalac.

  • Optužnica Evropskog tužilaštva protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac utvrdila je da je predsjednik Vlade Andrej Plenković izravno uključen u korupcijski slučaj nabavke softvera za ministarstvo kojega je vodila gospođa Žalac – navela je Vidović.

U optužnici se opisuje da je sporni softver prezentiran lično premijeru Plenkoviću u zgradi Vlade RH.

  • Činjenica da je predsjednik vlade sudjelovao u izboru tehničkog pomagala za jedno ministarstvo dokazuje njegovu upetljanost u sam slučaj – poručila je.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79