Plenković u UN-u: Treba razmisliti o reviziji dostignuća Daytona, ali i situacije u BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković u virtualnom govoru na 75. Općoj skupštini UN-a, u dijelu svog obraćanja govorio je o Bosni i Hercegovini.

On je kazao da osim što je godina kriza, 2020. je i godina godišnjica – uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svjetske konferencije o ženama, ove se godine obilježava i 25. godišnjica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je “prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata”.

Plenković je istaknuo kako se u međuvremenu “ovaj dio Evrope temeljito promijenio nabolje, ali da neki problemi opstaju i zaslužuju punu pažnju”, pa naglasio da Hrvatska smatra da godišnjicu Daytona treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u BiH, prenio je Jutarnji.

Pozvao je “na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi spriječio izborne inženjeringe”.

“Hrvatska, kao susjed i prijatelj ove zemlje, ima snažan interes za stabilnost i blagostanje Bosne i Hercegovine, svih njezinih konstitutivnih naroda i svih njezinih građana. Puna jednakost Hrvata, kao jednog od konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini te njihova dobrobit, ostaje naš najviši prioritet. Posebno njihova legitimna zastupljenost u tijelima, kroz odgovarajući izborni zakon koji priječi bilo kakav izborni inženjering”, kazao je između ostalog premijer Hrvatske.

Podsjetio je na Zagrebački sastanak na vrhu održan prije 20 godina i drugo izdanje tog susreta koji se ove godine virtualno održao tokom hrvatskog predsjedanja EU-om koja je na njemu potvrdila “svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi država zapadnog Balkana”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79