Pletene hobotnice za svako prijevremeno rođeno dijete u Mostaru

Projekt je zamišljen kao edukacijsko sredstvo koje će javnosti približiti značaj otkrića danskih liječnika koji su dokazali veliku dobrobit pletene hobotnice u prvim danima života prerano rođenog djeteta, kao i novinu u svijetu dječje književnosti – izjavila je za Fenu predsjednica Udruge za nedonoščad Mostar Ivana Ivanković.

Dodala je kako se smatra da kad beba ručicom uhvati krak hobotnice to na nju djeluje umirujuće. Zbog toga, kaže, postoji puno manja mogućnost nekontroliranog hvatanja cjevčica u inkubatoru koje su životno važne za nedonošče.

Pritom je istaknula kako je SKB Mostar, na veliko zadovoljstvo Udruge, već uključen u projekt i kroz nabavku hobotnica i edukaciju roditelja o njihovom značaju u neurološkom razvoju.

Ivanković je naglasila da se svaka pletena hobotnica po dolasku na Odjel za intenzivno liječenje i neonatologiju sterilizira, a na otpustu poklanja nedonoščetu koje ju je imalo u inkubatoru.

Riječ je o desetak centimetara visokim hobotnicama napravljenim od pamučnog konca, čiji se krakovi mogu razvući. Krakovi oponašaju pupčanu vrpcu te pružaju utjehu, potporu i sigurnost koju bebe imaju u majčinoj utrobi.

Inače, danski liječnici su 2013. godine došli do spoznaje da nedonoščad koja u svom inkubatoru imaju pletenu hobotnicu neurološki bolje napreduju, imaju bolju opskrbu kisikom, pravilnije dišu kao i to da imaju pravilniji srčani ritam.

Ideja projekta je da, uz pletenu hobotnicu, svaki mali heroj pri izlasku iz rodilišta dobije i svoju slikovnicu, koja će ga podsjećati na pobjedu u prvoj i najvažnijoj borbi “onoj za život”.

Autorica slikovnice, književnica za djecu i mlade Milena Jukić Bandić navela je da slikovnica “Zagrljaj pletene hobotnice” pripovijeda o velikoj hrabrosti i snazi života u svakom njegovom obliku.

– Kroz simpatičan lik Bobija – male hobotnice čarolijom pretvorene u pletenu igračku, bajka nas vodi u tajnoviti svijet sanjarenja, čežnje i privrženosti, ističući dobrotu koja pokreće i čini čuda – kazala je Feni autorica Jukić Bandić.

Slikovnica je posvećena svim malim i velikim borcima koji su se požurili roditi, istaknula je Bandić i dodala da je slikovnica, uz zanimljiv sadržaj, obogaćena i zanimljivim slikama koje je ilustrirala profesorica u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar, Anđela Bukovac.

Kako je navela književnica, slikovnica će biti dostupna i u slobodnoj prodaji, a njezinom kupnjom podržava se rad Udruge za nedonoščad Mostar.

Udruga za nedonoščad Mostar osnovana je u cilju senzibilizacije šire javnosti o potrebama prijevremeno rođene djece kao i pružanju potpore roditeljima te djece.

Jedan od glavnih ciljeva je pružanje usluga terapije za nedonoščad u skladu s mogućnostima pa je, stoga, veoma važno uključiti javnost kako bi se to omogućilo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79