Plin preko “Turskog toka” uskoro i u BiH

Plinovod “Turski tok” bit će završen najkasnije do kraja godine, pa samim tim i sposoban da snabdijeva Bugarsku, Srbiju, BiH i vrlo brzo da pokriva i dio potreba Mađarske, rekao je generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

– Što je najvažnije, i cijena plina će biti slična sadašnjoj ukoliko ne bude bitnih poremećaja cijene nafte – objašnjava za „Politiku“ prvi čovjek „Srbijagasa“, a prenosi „Blic“.

Podsjetimo da će Turskim tokom stizati ruski plin.

Srbija i BiH u ovom trenutku dobijaju plin samo iz jednog pravca preko Ukrajine, a iz „Gasproma“ poručuju da “uz smetnje koje mogu biti uzrokovane komercijalnim sporovima, tranzit kroz plinovode u Ukrajini također bi mogao biti poremećen ako Ukrajina ne bude mogla pravilno da održava i garantuje sigurnost svojih plinovoda zbog tekućeg vojnog sukoba i/ili nedostatka finansijskih sredstava”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79