Plin skuplji od 1. maja?

Vlada FBiH danas bi trebala dati saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna preduzeća bude viša za 29,29 posto, počevši od 1. maja.

Pozitivna mišljenja

To će značiti i skuplji plin i grijanje koje plaćaju građani i industrija, mada u nešto nižem procentu.

Višu veleprodajnu cijenu plina nedavno je zatražila kompanija „BH-Gas“, obrazlažući to, između ostalog, povećanjem ruske nabavne cijene i povećanjem kursa dolara. Pozitivna mišljenja na zahtjev „BH-Gasa“ dala su resorna federalna ministarstva.

Iz distributivnog preduzeća „Sarajevogas“, koje je najveći potrošač „BH-Gasa“ i ima više od 65.000 korisnika, pojasnili su da u cijenu koju plaćaju njihovi potrošači, odnosno građani i industrija, ulaze nabavna cijena ovog energenta i distributivna cijena.

Dodaju da će povećati nabavnu cijenu za isti iznos za koji će poskupiti, ali da distributivna ostaje ista, pa će time cijena plina za njihove potrošače rasti, ali ne za 29 posto.

Iz sarajevskih „Toplana“ nismo dobili odgovor, ali praksa pokazuje da će i oni tražiti korekciju cijene centralnog grijanja, o čemu odluku donosi Vlada Kantona Sarajevo.

Zaštita građana

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je jučer da je cijena plina rasla na tržištu, ali je u FBiH radi građana nisu mijenjali do kraja grijne sezone, koja je završena.

Na pitanje šta kada dođe nova grijna sezona i građani počnu daleko više trošiti plin, odgovorio je da se ne može znati šta će se dešavati na tržištu, ali da neće dozvoliti da građani ispaštaju, kao što nije ni u protekle četiri godine prenosi Avaz.

 

(FOTO) Održana komemoracija Kruniću i Pavloviću: “Moj sin je bio dobar čovjek”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79