Pljačke i korupcija plaše Sarajlije

Tri razbojništva registrovana su u srijedu na području FBiH. Od toga dva su se desila u Sarajevu, gdje su u jednom slučaju razbojnici opljačkali i nožem teže povrijedili čovjeka u Alipašinoj ulici, a u drugom opljačkali uposlenicu prodavnice u Ulici Derviš-paše Bajezidagića.

Stopa kriminala

Oko 18 sati dva razbojnika presrela su A. T. iz Sarajeva te su uz upotrebu fizičke snage i noža od njega oteli određenu sumu novca i lične dokumente. Kad se pokušao oduprijeti napadačima, oni su mu nanijeli teže povrede. Povrijeđenom je ljekarsku pomoć ukazala ekipa Zavoda za hitnu medicinksu pomoć Kantona Sarajevo, a zatim su ga transportovali u KCU u Sarajevu, gdje su mu ljekari konstatovali teške tjelesne povrede.

U 20.15 sati obaviještena je Peta policijska uprava da su u Ulici Derviš-paše Bajezidagića, u naselju Ilidža, dva nepoznata mladića izvršila razbojništvo nad uposlenicom prodavnice Merkator. Tom prilikom razbojici su, uz prijetnju pištoljem, oteli dnevni pazar, zatim se pobjegli iz prodavnice, piše Oslobođenje.

Prema indeksu stope kriminala na sajtu Numbeo, građani su naveli da je u Sarajevu najviše korupcije. Na drugom mjestu građani se u procentu od 64,06 posto boje krađe vozila. Građani se također u procentu većem od 60 posto boje da im ne budu opljačkani ili demolirani stanovi. U 53,05 posto slučajeva građani se boje da ne budu opljačkani na ulici.

Iako zvanične statistike policije pokazuju da je u opadanju broj krivičnih djela protiv imovine (u tu oblast spadaju razbojništva), ta se krivična djela skoro svakodnevno dešavaju u glavnom gradu BiH. Samo u januaru zabilježeno je 45 ovih krivičnih djela. U februaru registrovano je 37 razbojništva (za šest više u odnosu na isti mjesec 2018), od čega su za 15 djela identifikovani izvršioci. U martu su registrovana 34 razbojništva i jedan pokušaj razbojništva. U tom mjesecu samo je jedno razbojništvo iz ranijeg perioda rasvijetljeno.

Vole pištolje

U 2018. registrovano je 388 razbojništava koja su najviše počinjena uz upotrebu vatrenog oružja (155 puta). Mete napada najčešće su bile prodavnice i drugi poslovni prostori (162), sportske kladionice (57), prolaznici na ulici (108), apoteke (28), benzinske pumpe (17).

Iz oblasti imovinskih delikata kojih je u 2018. registrovano 2.509, najbrojnije su bile teške krađe (1.352).

 

Crna hronika / Foto Ilustracija

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79