Po prvi put snimljena tajna elitna jedinica crnogorske vojske

U ovom kratkom dokumentarcu pokazan je samo svakodnevnih aktivnosti Čete specijalnih snaga, jer neki elementi njihove obuke, zbog prirode posla koji obavljaju, moraju ostati zatvoreni za javnost

Hirurški precizni napadi na važne mete, izviđanja iza neprijateljske teritorije i prikupljanje obavještajnih podataka, odgovor na terorizam i hibridne prijetnje, samo su neki od zadataka koje obavlja tajanstvena, elitna jedinica Vojske Crne Gore, javila je tamošnja državna televizija.

Dobrovoljci koji žele mjesto u toj jedinici prolaze tešku obuku, čije su temelje postavile američke Zelene beretke – u prosjeku uspješno je završi samo četvrtina kandidata, ostali odustanu ili instruktori procijene da nijesu materijal koji traže za svoje redove.

Pripadnici te elitne jedinice koriste doktrine i metode djelovanja američkih Zelenih beretki, što nije iznenađujuće kada se uze u obzir da je jedan dio instruktora prošao njihove višemjesečne kurseve u Sjedinjenim Američkim Državama.

Crnogorski specijalci su, poput američkih kolega, organizovani u borbene timove od 12 ljudi, u kojima svaki čovjek ima svoju specijalnost, ali je obučen tako da može zamijeniti kolegu u bilo kojoj ulozi ako zatreba. Specijalne snage SAD takve timove nazivaju ODA (Operativni odred alfa) i dokazali su svoju efikasniost tokom decenija globalnog rata protiv terorizma.

U ovom kratkom dokumentarcu pokazan je samo svakodnevnih aktivnosti Čete specijalnih snaga, jer neki elementi njihove obuke, zbog prirode posla koji obavljaju, moraju ostati zatvoreni za javnost.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79