Regija BiH Po usmenom nalogu inspektora Grada: Policajci u Tuzli skinuli transparent posvećen Srebrenici

Po usmenom nalogu inspektora Grada: Policajci u Tuzli skinuli transparent posvećen Srebrenici

Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona konačno je dala odgovor na pitanje ko je 11. jula s tuzlanskog mosta Pasarela skinuo transparent s natpisom “Oprostiti nećemo! 11.07.'95.”. To su uradili policajci Policijske stanice Centra, a po nalogu inspektora iz Gradske uprave Tuzla.

Iako je Faktor, još 16. jula poslao upit u vezi skidanja transparenta, odgovor nismo dobili, ali ga je dobio zastupnik u Skupštini TK Midhat Čaušević.

– Uprava policije nadležna za unutrašnju kontrolu, odmah po saznanju za spomenuti događaj, izvršila preliminarne provjere, prilikom čega je utvrđeno da su policijski službenici PS Centar, vršeći redovni obilazak u ulici Zmaja od Bosne, na mostu Pasarela uočili transparent dimenzija 100×80 centimetara, s natpisom “Oprostiti nećemo! 11.07.'95.”, koji su postavljen od strane NN lica. Obzirom da je transparent bio postavljen na pješačkom mostu iznad saobraćajnice, o navedenom su putem telefona obaviješteni glavni inspektor za inspekcijske poslove Grada Tuzla i građevinski inspektor u inspekcijskim službama Grada Tuzla, koji su nadležni za postupanje – navodi se u odgovoru koji potpisuje direktor Uprave policije MUP-a TK Safet Ibrahimović.

Dalje navodi da su inspektor “nakon što su obaviješteni o svim činjenicama izjavili policijskim službenicima da se transparenti ne mogu postavljati na opisanom mjestu jer je to suprotno važećim zakonskim odredbama, ali da nemaju dežurne uposlenike, jer se radilo o neradnom danu, danu vikenda, zbog čega su od policijskih službenika tražili da uklone transparent i dostave ga u nadležnu gradsku službu na nadležnost i daljnje postupanje”.

Policajci su nakon toga, po uputama inspektora, fotografirali transparent i u prilogu akta ga uputili u nadležnu Službu za inspekcijske poslove Grada Tuzle.

O svemu je, navodi se u odgvoru direktora Uprave policije, obaviješten i nadležni tužilac koji je konstatirao da nema elemenata krivičnog djela.

Također u cilju utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje ocjene zakonitosti postupanja policijskih službenika, od strane organizacione jedinice Uprave policije nadležne za unutrašnju kontrolu, pokrenut je interni postupak, čije je provođenje u toku, zaključeno je u odgovoru na upit zastupnika Čauševića.

Dodajmo da ostaje nejasno kako su policajci mogli postupiti po usmenom nalogu inspektora i da li je neko iz policijske stukture imao ulogu prilikom izdavanja naredbe za uklanjanje transparenta.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79