Po uzoru na Čovića: Dodik traži da princip “legitimnog predstavljanja” zaživi u FBiH

Na današnjoj press konferenciji Milorad Dodik komentarisao je i novu rundu pregovora o izbornoj reformi, saopštivši svoje zahtjeve.

“Postoji konsenzus unutar Republike Srpske da se srpski član Predsjedništva BiH, odnosno član iz RS-a bira neposredno u Republici Srpskoj i to se ne može promijeniti”, smatra Dodik.

Dodao je da je to ustavna pozicija i da je to savršeno jasno te da tu nema nikakve dileme.

“Mi smo spremni da u određenom dijelu uđemo u promjene odredbi u kojima bi pored onoga da RS bira Srbina bio zarez te da se doda i Ostale, jer se traži da i Ostali učestvuju u tome. Pošto će se u Federaciji BiH birat Hrvat i Bošnjak, da se doda Ostale, da se zadovolje sve te ambicije. Mislim da bi to bilo fer i korektno”, rekao je Dodik.

Naglasio je da se u Federaciji BiH već 12 godina vodi debata kako će se birati članovi Predsjedništva BiH i da to ne uspijeva.

“Što se tiče Doma naroda, mi tražimo garanacije da tamo gdje žive Srbi i gdje su oni koncetrisani, imaju pravo da izaberu svoje predstavnike. Ako dođe to rješenje, i za to ćemo glasati. Ako nema rješenja za Dom naroda, nećemo glasati ni za Predsjedništvo”, kaže Dodik.

Istakao je da on nije siguran da će to uspjeti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79