Po zahtjevu građana: Inspektori kreću u kontrolu korisnika “brzih pošta” u BIH

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO BiH) započinje intenzivne kontrole svih obveznika koji su obavljali promet u BiH koristeći usluge “brzih pošta” zbog sumnje da nisu prijavljivali kompletno ostvaren promet.

Intenzivne kontrole na nivou cijele BiH, kako se pojašnjava u saopštenju UIO, počeće 25. maja, a provodiće se do kraja avgusta 2022. godine.

– U analizama se došlo do zaključka da veći broj obveznika, znatan dio prometa dobara u BiH, ostvaruje korištenjem usluga kurirskih poslova, odnosno poslova “brze pošte”. Uprava se obratila Agenciji za poštanski saobraćaj u BiH u cilju pribavljanja spiska ovlaštenih osoba koja imaju licencu za obavljanje poštanskih usluga. Po dobivanju liste osoba koja se bave navedenom djelatnošću zatražena je dostava podataka o korisnicima usluga brze pošte i načinima plaćanja pošiljki. Na osnovu svih dobivenih informacija i podataka kreirana je lista osoba – obveznika, koji će biti predmet pojačanih kontrola – pojašnjava se u saopštenju UIO BiH.

Kako se dodaje, na osnovu dobijenih informacija UIO je izvršila identifikaciju osoba koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV u BiH, a koji su ostvarili promet (naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000,00 KM.

Iz UIO pojašnjavaju ova osoba su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV u BiH.

– UIO je izvršila i identifikaciju obveznika PDV koji su već registrovani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama – navodi se u saopštenju.

Inspektori UIO će, kako se dodaje, kontrole provoditi u prostorijama obveznika/osoba, koji su identifikovani da su prodavali dobra koristeći, između ostalog, i usluge “brzih pošta” u BiH.

UIO poziva sve obveznike PDV, koji su u prethodnom periodu vršili promet dobara na način da su koristili i usluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmijene svoje PDV prijave.

– Pozivamo obveznike koji nisu u sistemu PDV a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM, da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u UIO – navodi se u saopštenju i dodaje da će na ovakav način obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79