POBJEDA PRAVDE: Borba Fate Orlović traje od 1996. godine, danas je okončana

05.06.2021., Konjevic Polje, Bosna i Hercegovina - Pravoslavna crkva bespravno sagradjena na privatnom zemljistu bosnjacke obitelji iz Konjevic Polja kod Srebrenice u istocnoj Bosni srusena je u subotu cime je starica Fata Orlovic nakon gotovo cetvrt stoljeca dobila pravnu bitku u koju je ušsa gotovo bez ikakvih izgeda na uspjeh. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Od tada pa do danas, ona je pravdu tražila u svim pravosudnim institucijama i iz godine u godinu poručivala je kako od borbe neće odustati.

Borba nane Fate Orlović iz Konjević-Polja koja traje već 25 godina, danas je završena.

Nana Fata nakon rušenja crkve: Danas mi je najteže, ali je moja avlija konačno oslobođena

– Sada mogu slobodno sjediti u svojoj avliji – kazala je nana prvi put nakon ljeta davne 1996. godine kada je u njenom dvorištu sagrađena crkva.

Od tada pa do danas, ona je pravdu tražila u svim pravosudnim institucijama i iz godine u godinu poručivala je kako od borbe neće odustati.

Imovina na kojoj su živjeli, pripadala je suprugu nane Fate i njegovom bratu, a sastojala se od nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada. Inače, njen suprug, kao i više od 20 drugih srodnika, ubijeni su 1995. u genocidu u Srebrenici.

Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji, nek i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore, a došao je kraj i njima”, kazala je nana Fata Orlović i dodala:

“Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena.”


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79